Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suuretkin virrat vapaiksi vaelluskalojen kulkea

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola puhui Vaelluskaladelegaation seminaarissa Eduskunnassa 1.12.2022. Luonnonsuojeluliitolle on tärkeää, että vaelluskalojen kulku ja virtavesien ympäristövirtaama turvataan kaikissa joissa – myös suurissa, kuten Kemijoessa.

Arvoisat kansanedustajat, hyvät naiset ja herrat

Me Suomen luonnonsuojeluliitossa olemme tehneet yhdessä paikallisten piiriemme, yhdistystemme ja aktiiviemme kanssa vuosikymmeniä töitä 1960-luvun koskisodista Vuotokselle, Kollajalle ja Sierilään.
• Esimerkiksi 1980-luvulla kansainvälisesti varhaisen koskiensuojelulain pohjaksi tuli Luonnonsuojeluliiton ja sen yhteistyökumppanien eriävä mielipide.
• Syksyllä olemme saaneet käyntiin WWF:n ja virkistyskalastajien SVK:n kanssa esittämämme vesilain uudistuksen. Työryhmän työ valmistuu vasta maaliskuussa, joten asia tulee saada myös seuraavan hallituksen ohjelmaan.
• Ensi vuonna kehitämme padonpurkualoitteita jatkamalla Vapauta virrat -työtämme Partioaitan ympäristöbonuksen tuella.

Meille Suomen luonnonsuojeluliitossa on tärkeää, että vaelluskalojen kulku ja virtavesien ympäristövirtaama turvataan kaikissa joissa.

Muistutan, että Suomessa ei pidä tehdä kahta virhettä, jotka tehtiin Ruotsissa.
• Ensinnäkin Ruotsissa vesilupia korjataan vain pienissä joissa, ei isoissa. Meillä Suomessa isojen jokien velvoitepäivitykset ovat onneksi käynnistyneet jo monta vuotta sitten – myös Kemijoella. Tämä juna meni jo, eikä Ruotsin harharaiteelle pidä enää peruuttaa.
• Toiseksi Ruotsissa sovittiin etukäteen paljonko sähkön tuotantoa vesilupien päivitys sai vähentää. Tällainen rajoite johtaa herkästi teknisiin kalateihin. Niitä parempia ovat luonnonmukaiset ratkaisut, joissa on ympärivuotinen ympäristövirtaama.

Kannattaa muistaa, että Kemijoki on vuoden 2012 kansallisen kalatiestrategian kärkikohteita.
• Kun nyt vireillä olevat patojen velvoitemuutokset saadaan tehtyä ja vaelluskalat liikkeelle, asioita voidaan parantaa sitten koko joen pituudella.
• Selvää on, että Kemijoen tilannetta ei saa pahentaa tekemällä lisää patoja. Siksi Sierilä-hankkeesta on aika luopua.

Arvoisat virtavesien ja vaelluskalojen ystävät, olemme yhdessä saaneet paljon edistystä aikaan. Jatketaan kunnes suuretkin virrat ovat vapaita vaelluskalojen kulkea!

Lue lisää

Virtavesien suojelun maaottelu

Virpi Sahi ja Jukka Jormola: Ympäristövirtaama – kompromissi sähköntuotannon ja elinkelpoisen joen välillä

Jaa sosiaalisessa mediassa