Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Verkkokalastus uhkaa taas saimaannorppia – kaupassa ja ravintolassa on hyvä suosia norp­pa­tur­val­li­ses­ti pyydettyä kalaa

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset norppien keskeisillä elinalueilla päättyvät 30. kesäkuuta. Muikkuverkkojen osalta kielto päättyi jo 20. kesäkuuta. Luonnonsuojeluliitto kannustaa kaikkia Saimaalla kalastavia osallistumaan kuuttien suojeluun jättämällä verkot laskematta myös rajoitusajan ja -alueiden ulkopuolella.

Kuva: Lasse Kurkela

Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että verkkokalastus on edelleen saimaannorpille vaarallista, vaikka rajoitukset päättyvätkin. Verkkokalastusrajoitusten vuosien 2016-2020 asetuskaudella puolet norppien verkkokuolemista tapahtui heinäkuussa. Tänä aikana joka neljäs verkkoihin tukehtunut norppa kuoli muikkuverkkoihin. Myöskään ankkurointi ei tee verkosta norppaturvallista. Heinäkuussa 2021 saimaannorppa kuoli molemmista päistään ankkuroituun verkkoon.

”Eniten kalanpyydyksiin kuolee kuutteja ja nuoria norppia. Kuitenkin myös aikuisia norppia kuolee verkkoihin sekä kesällä että talvella. Norppaturvallista verkkoa ei ole olemassa”, toteaa Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Verkkoon kiinni jäätyään kuutti tai norppa kokee pitkän ja tuskallisen tukehtumiskuoleman.

Verkkokalastus uhkaa norpan lisäksi myös Saimaan uhanalaisia lohikaloja. Luonnonsuojeluliitto vetoaa kaikkiin Saimaalla kalastaviin, jotta he osallistuisivat sekä norppien että lohikalojen suojeluun ja jättäisivät verkot laskematta veteen myös rajoitusajan ja -alueiden ulkopuolella.

Liitto muistuttaa myös, että norppavesillä on kokonaan kiellettyä kalastaa katiskalla, jonka nielu pääsee leviämään yli 15 senttimetriä. Löysänieluisen katiskan saa muutettua norppaturvalliseksi nieluun asennettavalla, harjateräksestä taivutetulla rajoittimella tai esimerkiksi usealla poikittaisella nippusiteellä.

Kalanpyydyskuolleisuus voi todellisuudessa olla 2–3 kertaa suurempaa kuin havaittu kuolleisuus. Metsähallituksen arvion mukaan vain noin 40 prosenttia norpan kokonaiskuolleisuudesta tulee tietoon.

Sekä kalastajilla, kalanmyyjillä että kuluttajilla on mahdollisuus edistää norppaturvallista kalastusta

Kalastusta ei tarvitse lopettaa Saimaalla, kunhan se tehdään norpille turvallisilla menetelmillä. Vapaa-ajankalastajille sopivia vaihtoehtoja ovat tiukkanieluiset katiskat, onget, vieheet ja norppaturvalliset porukkarysät. Kaupallisessa kalastuksessa käytössä olevia norppaturvallisia pyydyksiä ovat muun muassa nuotta, trooli ja tietyt norppaturvalliset rysät.

Ravintolassa ja kaupan kalatiskillä asioidessaan kuluttaja voi kysyä, mistä ja miten kala on pyydystetty. Saimaalta verkoilla pyydetyt kalat on hyvä jättää ostamatta. Luonnonsuojeluliitto myös kannustaa kalastajia, kalatiskejä ja ravintoloita nostamaan norppaturvallisesti pyydetyn Saimaan kalan myyntivaltikseen.

Lue lisää:

Norppaturvallinen kalastus

 

Lisätietoja:

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(a)sll.fi

Marjaana Kovanen, hanketyöntekijä, Yhteinen saimaannorppamme LIFE, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 044 776 4230, marjaana.kovanen(a)sll.fi

Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta.

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa