Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Verk­ko­ka­las­tus­ra­joi­tuk­set astuvat voimaan – norp­pa­tur­val­li­nen kalastus suojelee saimaannorppaa

Kevään verkkokalastusrajoitukset saimaannorpan keskeisillä elinalueilla astuvat voimaan perjantaina 15. huhtikuuta. Kalaverkkojen käytön rajoittamisella suojellaan saimaannorpan pieniä ja kokemattomia kuutteja, jotka aloittelevat itsenäistä elämää. Kalaverkossa moni nuori norppa on kohdannut hitaan ja tuskallisen kuoleman jo ensimmäisenä kesänään.

Saimaannorppa. Kuva: Vesa Ala-Hakula
Saimaannorppa. Kuva: Vesa Ala-Hakula

Verkkokalastusrajoitukset ovat kuitenkin puutteellisia erityisesti saimaannorppien levinneisyysalueen reunoilla. Rajoitusalueet kattavat vain havaitut norppien pesäpaikat, niiden ympärille jätetyn viiden kilometrin suojavyöhykkeen sekä näitä yhdistävät alueet. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että avovesiaikaan norpat ja etenkin nuoret yksilöt voivat liikkua lähes kaikkialla Saimaalla. Verkkoja ei tulisi laskea Saimaaseen myöskään rajoitusalueen ulkopuolella.

”Rajoitukset ovat todella tarpeen. Saimaannorpan kanta ei ole arvion mukaan kasvanut vuoden 2020 jälkeen. Pesimäolosuhteet vaihtelevat vuosittain rajusti lumi- ja jäätilanteen mukaan. Norppien lisääntyminen on siis monessakin mielessä hyvin epävarmaa”, muistuttaa Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen. Norppakanta pitäisi saada kasvamaan moninkertaiseksi nykyiseen verrattuna, jotta sukupuuton uhka väistyisi.

Kalanpyydyskuolemat ovat hyvin helposti vältettävissä. Riittää, kun verkot ja muut norpille vaaralliset pyydykset jätetään laskematta Saimaaseen. Tämä on helpoin keino tukea saimaannorpan kannan kasvua.

Saimaannorpan suojelu ja kalastus eivät nimittäin myöskään sulje toisiaan pois. Saimaalla voi kalastaa norppaturvallisesti muun muassa katiskoilla. Kaikki katiskat eivät kuitenkaan ole automaattisesti norppaturvallisia. Saimaannorpan keskeisillä elinalueilla on ympäri vuoden kiellettyä kalastaa katiskalla, jonka nielu on leveydeltään tai levitettynä yli 15 senttimetriä.

Saimaa-katiska on esimerkki norppaturvallisesta katiskasta. Luonnonsuojeluliitto on julkaissut uudet ohjeet, joiden avulla kuka tahansa voi itse rakentaa Saimaa-katiskan. Norppaturvallisia katiskoja pääsee tekemään myös ohjatuissa työpajoissa.

Katiskanrakennusohjeet sekä tietoa Saimaa-katiskoista ja katiskatyöpajoista on osoitteessa sll.fi/saimaa-katiska

Saimaa-katiskaohjeet ja työpajat ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

 

Lisätietoja:

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(a)sll.fi

 

 

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori (vuorotteluvapaalla 27.2.2023 asti) Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa