Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lunastakaa lupaukset -mielenosoitus kokosi ihmisiä vaatimaan irtautumista fossiilisista polttoaineista

Lauantaina 5.3.2022 Eduskuntatalolla huudettiin EI fossiilisille, EI Putinin sodan rahoittamiselle. KYLLÄ rauhalle ja kestäville elinolosuhteille. Noin tuhat mielenosoittajaa vaati lisää ilmastopäätöksiä ja osoitti tukevansa pääministeri Sanna Marinin hallituksen tavoitetta fossiilittomasta hyvinvointivaltiosta.

Eduskuntatalon eteen kokoontuneet mielenosoittajat vaativat lauantaina hallitusta tekemään tarvittavat lisäpäätökset päästövähennyksistä maaliskuun neuvotteluissa. Kuva: Paul Stevens.

Lauantain mielenosoituksessa parhaimmillaan tuhat osallistujaa vaati Sanna Marinin hallitusta lunastamaan lupauksensa Suomesta maailman ensimmäisenä fossiilittomana hyvinvointiyhteiskuntana. Sota Ukrainassa nousi myös tärkeäksi teemaksi, sillä samalla kun ukrainalaiset tarvitsevat tukeamme, Eurooppa rahoittaa sotaa ostamalla fossiilienergiaa Putinin Venäjältä. Yhdessä kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) viimeisimmän raportin kanssa tämä osoittaa, että yhteiskuntamme riippuvuus fossiilisista polttoaineista on tuhoisaa. Suomen on jatkettava määrätietoisesti kestävän tulevaisuuden rakentamista.

Paikalle mielenosoittajien vaatimuksia kuulemaan saapuivat ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihreät) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vasemmistoliitto), sekä kansanedustaja Hussein al-Taee talous- ja ympäristövaliokunnasta (sosiaalidemokraatit). Emma Kari totesi, että ilmastokriisin ratkaisussa ei ole enää yhtä ratkaisua vaan toimia tarvitaan kaikkialla niin liikenteessä, asumisessa, energiantuotannossa, maa- ja metsätaloudessa. Pääministeri Sanna Marinin hallituskauden toistaiseksi tärkeimmäksi ilmastopäätökseksi Kari nosti ilmastolain uudistuksen, josta on juuri annettu hallituksen esitys eduskunnalle.

Ministeri Sarkkinen sanoi Vasemmistoliiton olevan valmis tekemään kaikilla sektoreilla lisätoimia, jotta päästään uskottavalle päästövähennyspolulle.  Hän vakuutti, että Vasemmistoliiton mielestä vanhojen metsien hakkuut pitää lopettaa Suomessa.

Päättäjien haastattelun voi katsoa täältä

Tilaisuudessa kuultiin puheita eri järjestäjätahoilta. Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola vaati hallitukselta luontotekoja. “Vaikeina aikoina luonto on meidän lohduttajamme. Ja kuten kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli totesi tuoreessa raportissaan, luonto on meidän pelastajamme kuumenevassa maailmassa. Mutta vain jos me pelastamme sen ensin” totesi Veistola puheessaan.  

Mielenosoituksen vaatimukset 

  1. Suomen on asetettava aikataulu fossiilista energialähteistä ja turpeesta luopumiseksi. Energiariippuvuus Venäjästä on katkaistava.
  2. Hallituksen täytyy tehdä Ilmastopaneelin ja tutkimuslaitosten vaatimat miljoonan CO2-ekv. tonnin (1 Mt) lisäpäästövähennykset, jotta vuoden 2030 päästövähennystavoitteet voidaan saavuttaa.
  3. Eduskunnan tulee säätää valtiota ja kuntia velvoittava ilmastolaki, jotta Suomen hiilineutraaliustavoite ja hiilinegatiivisuus sen jälkeen saavutetaan.
  4. Hallituksen tulee vaalia Suomen luonnon monimuotoisuutta EU:n biodiversiteettistrategian mukaisesti mm. kieltämällä vanhojen metsien hakkuut.

Mielenosoituksen järjestivät  Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeacen ja Amnestyn Suomen osastot, Elokapina, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Suomen nuorten ilmastoliike Fridays for Future, Climate Move, Hiilivapaa Suomi, Ilmastovanhemmat ja Ilmastoisovanhemmat, Siemenpuu-säätiö ja PAND – Taiteilijat rauhan puolesta.

Muut videot Elokapinan facebookista: https://www.facebook.com/elokapina

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa