Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­tol­le testamentattu metsä suojellaan pysyvästi

Luonnonsuojeluliiton työntekijät tutustuivat suojeltavaan metsään Lapinjärvellä.

Teksti ja kuvat Jenni Hamara
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2021

Lapinjärven Pukaron peltomaisemien keskeltä nousevat jyrkät, metsäiset kalliot. Lähdemme kipuamaan ylöspäin. Ennen meille luvatun hienon maiseman näkemistä on ylitettävä kallion juurella hakkuualue, jonka juurakoissa rämpiessä alkaa hiki valua jo alkumetreillä. Alkukesän aurinko paahtaa.

Olemme viettämässä Luonnonsuojeluliiton työntekijöiden virkistyspäivää tutustumalla järjestölle testamentattuun metsään. Seurailemme kaakko–luodesuunnassa kulkevaa kalliojyrkänneharjua, joka jakaa alueen kahtia. Harjun laelle päästessämme jätämme taakse myllerretyn talousmetsän ja istahdamme kahville lahopuupökkelön ääreen.

Luonnonsuojeluliitto päätti suojella saamastaan 36,8 hehtaarin metsäkiinteistöstä 24,3 hehtaarin alueen, jotta se varmasti säilyy koskemattomana tulevaisuudessa. Metsätalouskäytössä ollut loppuosa saa jäädä rauhassa kasvamaan ilman virallista suojelustatusta.

Tieto testamentatusta metsästä saapui lokakuussa 2020. Talven aikana on metsässä havaittu ainakin metson jäljet.

Jatkamme matkaa havupuiden keskellä kuivia jäkäliä väistellen. Kuuset puskevat helakanvihreitä kerkkiä oksankärjistään. Metsätähdet tuikkivat terhakoina sammalikossa. Tämän tästä törmäämme kuusten juurilla kumpuaviin muurahaiskekoihin.

Notkelmassa meidät yllättää kuivuuden keskellä lätisevä pikkuruinen rahkasammalsuo. Kipuaminen jatkuu kumpareisessa maastossa, mutta kallion laella odottaa palkinto. Jyrkkien seinämien suojissa kasvaa 150-vuotiasta koskematonta metsää. Tuntuu hyvältä tietää, että se jää metson maailmaksi.

Tietoa testamenttilahjoittamisesta

Tutustu testamenttilahjoittamiseen osoitteessa:
sll.fi/testamenttilahjoitus

Luonnonsuojeluliiton webinaarissa 8.9.2021 klo 17–18.30 esiintyy varatuomari Piia Jeremejeff ja yhdessä tarjoamme vastauksia testamentti­lahjoittamista käsitteleviin kysymyksiin.

Lue lisää testamenttilahjoittamisesta ja ilmoittaudu webinaariin:
sll.fi/testamenttiwebinaari

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa