Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Äänestä vesien puolesta – ja tee aloitteita vaalien jälkeenkin

Kuntavaalit ovat myös vesivaalit. Kunta voi ottaa vedet huomioon esimerkiksi kaavoissa, suunnitelmissa, luvissa ja erilaisissa hankkeissa. Voit vaikuttaa äänestämällä ja tekemällä aloitteita valituille, kirjoittaa suojelupäällikkö ja väliaikainen toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Kuva: Tero Laakso / Flickr (CC BY 2.0)

Vesiensuojelun yleinen tavoite on kaikkien vesien hyvä tila. Kunnalla on monta keinoa edistää tätä tavoitetta. Juuri nyt tärkein vesiasia riippuu luonnollisesti paikallisista oloista. Tiedätkö, mikä vesiasia on omassa kunnassasi ajankohtainen?

Usein on tarpeen turvata vapaita rantoja kaavoitukselta. Sitä korostaa koronan takia kiihtynyt mökkibuumi. Jossakin vesistöjä uhkaavat rehevöityminen ja sinilevä. Päästöjen vähentämiseen voi auttaa puhdistamojen tehostaminen ja kasvisruoan lisääminen kouluissa.

Joka kunnalla on omat erikoisuutensa. Esimerkiksi Helsinki on Suomen ainoa kunta, jossa lunta roskineen kaadetaan mereen. Se olisi aika lopettaa. Myös Vanhankaupunginkosken länsiuoman pato pitäisi purkaa kokonaan tai osittain.

#vapautavirrat

Luonnonsuojeluliitolla on tänä vuonna virtavesiteema. Kunta voi auttaa virtavesiä, vaelluskaloja ja niiden muita uhanalaisia lajeja, kuten jokihelmisimpukkaa eli raakkua.

Tämän voi aloittaa esimerkiksi kartoittamalla kunnan alueen vaelluskalojen vaellusesteet, kuten padot ja kalan kulun estävät siltarummut. Jos kunta omistaa padon tai vesivoimalan, se voi omistajana vaatia kalan kulun parantamista, kuten pienten patojen purkua, ohitusuomien rakentamista ja jatkuvaa virtaamaa kalateihin.

Kunta voi myös lähteä mukaan hankkeisiin, joilla parannetaan vesien tilaa. Monissa kunnissa on ennallistettu puroja ja palkattu jokitalkkareita huolehtimaan niin vaelluskalojen kuin virkistyskäyttäjienkin tarpeista.

Äänestä ja vaikuta vaalien jälkeenkin

Muista äänestää tänään ennakkoon tai sunnuntaina varsinaisena vaalipäivänä.

Ja muista että vaalien jälkeisinä lähiviikkoina voit vaikuttaa tekemällä aloitteita valituille kuntastrategiaa varten. Siinä nimittäin linjataan, mitä kunta tekee lähivuosina. Aloitteita voi tehdä toki myöhemminkin, mutta nyt on niiden läpi saamiselle paras hetki!

 

Lue lisää:

Luonnonsuojeluliiton kuntavaalisivu

Virtavedet kunnan agendalle -artikkeli Luonnonsuojelija-lehdessä 

Ympäristöjärjestöjen kuntavaalikysely, jossa testasimme puolueita kysymyksellä pienvesikartoituksista sekä niiden hoito- ja käyttösuunnitelmista 

Tapani Veistola

Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö, joka toimii myös väliaikaisena toiminnanjohtajana. 

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö, va. toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa