Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen suurin luokkaretki Savonlinnasta Pihlajavedelle – norppa nähtiin tai sitten ei

Suomen suurinta luokkaretkeä vietettiin aurinkoisena toukokuun päivänä. Livestriimattavalle norpparisteilylle Savonlinnan Pihlajavedeltä osallistui livenä yksi koululaisluokka ja verkon välityksellä arviolta noin 2 000 henkilöä. Luokkaretkellä saatiin vastauksia lasten visaisiin norppakysymyksiin ja pohdittiin, näyttäytyikö norppa, kertoo Kaarina Tiainen.

Kuva: Marjaana Kovanen

Toukokuun 19. päivä toteutettiin ensimmäinen Suomen suurin luokkaretki. Pandemian vuoksi luokkaretkiä ei ole kovin paljon päästy järjestämään, joten Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen Etelä-Savon piiri ryhtyivät ideoimaan Savonlinna-Risteilyt Oy:n kanssa Saimaalle suuntautuvaa retkeä, joka voitaisiin striimata nettiin ja jota kuka tahansa voisi katsoa suorana lähetyksenä tai myöhemmin tallenteena. Näin saataisiin paljon lapsia ja nuoria mukaan eri puolilta Suomea. Ja retken teemana olisi tietysti Saimaan luonto ja saimaannorppa.

Toukokuisena aamuna m/s Ieva oli lähtövalmiina Savonlinnan matkustajasataman laiturissa. Savonlinnalaisen Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipisteen 5–6b-luokka oli kutsuttu ihan livenä mukaan opettajansa Eero Kovasen johdolla. Muita kouluja, päiväkoteja ja ryhmiä kutsuttiin mukaan seuraamaan risteilyn livelähetystä puolentoista tunnin ajaksi. Livestriimauksen toteutti Viihdelinna Jani Nenosen ohjauksessa.

Norpparisteily ja livelähetys Savonlinnan satamasta alkaa. Kuva: Marjaana Kovanen

Sää suosi, aurinko lämmitti, ja jo satamassa lähtöä odotellessa saimme seurata hanhien muuttoa yli satama-alueen. Toivotimme yhdessä m/s Ievan kapteenin Piia Kinnusen kanssa retkeläiset ja lähetystä seuraavat tervetulleiksi laivaan ja retkelle kohti saimaannorpan valtakuntaa Pihlajavettä. Asiantuntijana retkellä toimi luontokuvaaja ja kalastaja Juha ”Norppa” Taskinen. Myös kuutti heilui matkassa mukana.

Luokkaretken asiantuntijana toimi Juha Taskinen ja juontajana Kaarina Tiainen. Kuva: Marjaana Kovanen

Tietoa saimaannorpasta ja sen elintavoista

Kerroimme Juha Taskisen kanssa matkan aluksi tietoa saimaannorpasta ja sen elintavoista sekä jaoimme myös omia kokemuksiamme norpan kohtaamisista. Myös lapset pääsivät kertomaan norppakohtaamisistaan. Välillä saimaannorpan elintapoihin tutustuttiin norppataukojumpan avulla.

Norppajumppa notkeutti retkeilijöiden nivelet. Kuva: Juha Taskinen

Koko ajan ihastelimme myös kauniita maisemia ja tiirailimme tarkasti rantakiviä ja kallioita, joiden päällä saimaannorppa saattaisi loikoilla näin keväällä karvanvaihtoaikaan. Laiva kulki kohtuullisen matkan päässä kalliorannoista, jotta mahdollisia rannoilla makaavia norppia ei häirittäisi. Kiikarit ovat tässä tiirailussa aivan oleellisen tärkeä apuväline. Mutta vielä ei norppaa näkynyt.

Retkelle ennakkoilmoittautuneet olivat voineet lähettää etukäteen kysymyksiä norpasta retken asiantuntijalle. Kysymyksiä olikin tullut runsaasti eri puolilta Suomea. Kahdeksan Heikinpohjan koulun oppilasta esitti kysymyksiä, ja vaikka joukossa oli muutama hieman kinkkisempi kysymys, vastaukset saatiin kaikkiin kysymyksiin.

Heikinpohjan koulun 5–6b-luokkalaiset esittivät eri puolilta Suomea lähetettyjä kysymyksiä saimaannorpasta. Kuva: Marjaana Kovanen

 

Esimerkkikysymyksiä:

Onko norpissa erilaisia, musiikista tykkääviä ja niitä, jotka tahtovat olla hiljaisuudessa?

Vastaus: ”Havaintoja on, että norppa tulee, kun soitetaan musiikkia, mutta kyseessä saattaa olla ihan vain utelias norppa, joka tulee, kun kuulee ylipäätään ääniä.”

Onko norppa vaarallinen eläin?

Vastaus: ”Ei ole vaarallinen ihmiselle, ihan rauhassa voitte uida Saimaassa.”

Miksi norpalla on rengaskuvioita?

Vastaus: ”Kuviot muistuttavat kallioiden jäkäläkuvioita, joten ne ovat hyvä suojaväri kalliolla makoillessa.”

Liikkuuko norppa maalla?

Vastaus: ”Kyllä se jonkin verran voi liikkua maalla.” Juha kertoi nähneensä norpan mustikanvarpujen seassa monen metrin päässä rannasta.

Lisäksi Juha-opas antoi ärähtelevän norpan ääninäytteen kysymykseen ”Miten norppa ääntelee?” Kaikki kysymykset ja perusteellisemmat vastaukset löytyvät retken tallenteesta.

Norppa, norppa!

Oppilailla oli mahdollisuus käydä tutustumassa laivan ohjaamoon. Kapteeni Piia Kinnunen esitteli laivan toimintaa, erilaisia näyttöruutuja ja mittareita sekä kertoi tietoja laivasta. Kesken esittelyn kuului kannelta kuitenkin huuto: ”Norppa – täällä on norppa!”

Kaikki syöksyivät kannelle katsomaan Juhan osoittamaan suuntaan. Vähän matkan päässä saaren rannan lähettyvillä norpan pää oli noussut hetkeksi veden pinnalle. Osa retkeläisistä ehti sen nähdä, osalta se jäi näkemättä. Osa retkeläisistä varmaan jäi miettimään, että näinköhän minä sen norpan vai en. Näinkin voi käydä. Saimaannorppa on salaperäinen eläin.

Kiikarit ovat välttämätön apuväline norpanbongauksessa. Kuva: Hanne Kosonen

Totta varmasti on ainakin se, että vaikka saimaannorppaa joku meistä ei olisi nähnytkään, saimaannorppa kyllä näki meidät. Siellä se kuunteli ja tarkkaili veden pinnan alla laivamme kulkua. Tai kenties se ihmetteli menoamme jopa jollain kalliolla. Emme vain huomanneet sitä, sillä norppa osaa maastoutua kallion ja kiven päällä lähes huomaamattomaksi.

Miettiessämme näyttäytyikö saimaannorppa meille alkoi kapteeni jo kääntää laivan kokkaa takaisin kohti Savonlinnaa. Maisemien katselun lomassa pääsimme lopulta myös syömään eväitä, mikä tietysti on tärkeä osa retkeä.

Oliko kyseessä Suomen suurin luokkaretki?

Heikinpohjan koulusta retkellä oli mukana parisenkymmentä oppilasta. Lisäksi retkelle oli ilmoittautunut ennakkoon 75 ryhmää tai luokkaa yli 30 paikkakunnalta aina Haukiputaalta Helsinkiin ja Joensuusta Vaasaan saakka. Olipa ilmoittautuneiden joukossa ryhmiä myös Tukholmasta, joten Saimaa-retkeilyn makuun päästiin länsinaapurinkin puolella.

Ennakkoilmoittautumisen lisäksi retkeä pystyi seuraamaan ilmoittautumatta. Parhaimmillaan livestriimillä oli 180 seuraajaa, ja kun taustalla oli ryhmiä ja luokkia, arvioimme varovasti, että retkelle osallistui ainakin 2 000 henkilöä. Uskallamme siis väittää, että kyseessä oli tosiaan Suomen suurin luokkaretki.

Ja mikäli et luokkaretkelle ehtinyt mukaan, ei hätää. Retkestä tehdään tallenne, joka tulee katsottavaksi osoitteessa sll.fi/etela-savo/live. Suunnitelmissa on jo lisäksi lähteä kenties ensi vuonna uudestaan Suomen suurimmalle luokkaretkelle. Tervetuloa silloin mukaan!

Suomen suurimman luokkaretken toteuttavat Suomen luonnonsuojeluliitto*, Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri, Savonlinna-Risteilyt, luontokuvaja ja kalastaja Juha Taskinen, Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipisteen 5–6b-luokka sekä Viihdelinna.

Iloiset terveiset Suomen suurimmalta luokkaretkeltä! Kuva: Hanne Kosonen

 

Kaarina Tiainen

Kirjoittaja on saimaannorppa-asiantuntija.

*Suomen luonnonsuojeluliiton osalta tapahtuma toteutettiin Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hankkeessa, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Tapahtuman ja aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa