Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to on mukana #Kut­su­ma­ton­Vie­ras -vie­ras­la­ji­vies­tin­tä­kam­pan­jas­sa

Kuva: Luke / Kaskas Media

Jättipalsami puronvarressa, kurtturuusu hiekkarannalla, espanjansiruetana kotipuutarhassa, komealupiini niittyjä valtaamassa – haitallinen vieraslaji on kutsumaton vieras Suomen luontoon päästyään. Se vie kaiken tilan, ei poistu pyytämällä ja pahimmillaan uhkaa koko muuta juhlaväkeä – luonnon monimuotoisuutta.

Ke 8.4. käynnistetty #KutsumatonVieras -kampanja kannustaa erityisesti kotipuutarhureita ja lähiluonnon hyvinvoinnista kiinnostuneita tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja elinympäristöistään. Kampanjassa tuodaan esiin haitallisten vieraslajien haittoja ja esitellään pieniä tekoja, joilla on suuri merkitys luonnon monimuotoisuudelle.

Haitalliset vieraslajit ovat ihmisten toiminnan seurauksena Suomeen rantautuneita uusia lajeja, joiden on havaittu aiheuttavan haittaa luonnolle, taloudelle, terveydelle tai alueiden viihtyvyydelle. Laki velvoittaa pitämään kaikki vieraslajit kurissa ja huolehtimaan, etteivät ne pääse karkaamaan ympäristöön. Haitallisten vieraslajien kasvattaminen on kokonaan kielletty. Kurtturuusun osalta siirtymäaika on tulossa päätökseen ja lajin kasvatus omalla pihalla on kiellettyä 1.6.2022 alkaen.

Kevät ja alkukesä ovat otollisinta aikaa vieraslajien torjuntaan, kun lajit eivät ole ehtineet vielä lisääntymään.  Havaitsemalla, tunnistamalla, ilmoittamalla ja torjumalla haitallisia vieraslajeja ylläpidät luonnon monimuotoisuutta – ja varmistat, ettei puutarhajuhliesi, kasvimaasi tai tontinreunasi valtiaaksi päädy #KutsumatonVieras.

Tutustu tarkemmin lähiympäristösi haitallisiin vieraslajeihin ja ilmoita vieraslajihavainnosta Vieraslajiportaaliin osoitteessa vieraslajit.fi.

Kampanjassa on mukana laaja joukko vieraslajiasioiden kanssa toimivia tahoja: Luonnonvarakeskus (Luke), Itä-Suomen yliopisto, WWF, ELY-keskukset, Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen VieKas LIFE -vieraslajihanke, Marttaliitto, Tulli, Kuntaliitto, Metsähallitus, Ruokavirasto, Luomus, Suomen riistakeskus, Suomen ympäristökeskus SYKE, Helsingin, Jyväskylän ja Riihimäen kaupungit ja Vieraslajiasioiden neuvottelukunta.

Suomen luonnonsuojeluliitto  on tehnyt työtä haitallisten vieraslajien leviämisen pysäyttämiseksi jo 2000 -luvun alusta lähtien. Luonnonsuojeluliiton koordinoima VieKas LIFE -vieraslajihanke (2018–2023) kasvattaa suomalaisten vieraslajitietoisuutta, luo uusia toimintakonsepteja sekä neuvoo kotipuutarhureita ja kuntia tekemään pieniä ja suuria toimia vieraslajien leviämisen pysäyttämiseksi.

Lisätietoja

Vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä

Jaa sosiaalisessa mediassa