Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Val­tio­neu­vos­ton selonteko EU-politiikasta

EUn ja Suomen ympäristöpolitiikat tukevat hyvin toisiaan. Suomessa on kuitenkin yksi poikkeama: MMM aiheuttaa ongelmia sekä EU:ssa että EU-politiikkojen kotimaisessa toimeenpanossa.

Berlaymont
EU syntyi talousliittona, mutta se haluaa nyt tehdä siitä kestävää. TVe/SLL

VNS 7/2020 vp.
Suojelupäällikkö Tapani Veistola
Suomen luonnonsuojeluliitto
YmV 23.2.2021

Valtioneuvoston selonteko EU-politiikasta

Ympäristön kannalta valtioneuvoston EU-selonteko on hyvä ja kannatettava. Uuden komission ohjelmassa korostuu vihreä kasvu. Samalla EU toimii koko maailman ympäristöpolitiikan veturina. Sillä on myös suuri vaikutus muiden maanosien asiohin kauppasopimusten kautta. Tämä kaikki tukee myös Suomen hallitusohjelman ympäristötavoitteita.

Suomen EU-politiikka on ympäristöasioissa yleensä edistyksellistä. Suomi tukee useimmiten Komission ympäristöä koskevia aloitteita. Myös eurooppalalaisten ympäristöjärjestöjen arviointi maamme EU-puheenjohtajuuskaudesta oli pääosin myönteinen.

Luonnonvarojen käyttöön tarvitaan lisää kestävyyttä

Suurin poikkeus hallituksen myönteisestä ympäristötyöstä on MMM:n hallinnonala. Maa- ja metsätaloudessa hallitus yrittää usein heikentää ympäristötavoitteita sekä jäsenmaiden neuvostossa että kotimaisessa täytäntöönpanossa.

Esimerkiksi maatalouden CAP-valmisteluissa Suomi on ollut mukana vesittämässä ympäristön turvaverkoksi tarkoitettuja säädöksiä ja rahoituksen vähimmäisvaatimuksia. Tällaisissa tapauksissa maamme voi aiheuttaa koko EU:ssa omaa kokoaan laajempia ongelmia ympäristölle.

Toinen esimerkki ovat LULUCF-tavoitteet, joihin Suomi yrittää saada ylimääräistä 10 miljoonan ekvivalenttitonnin päästöjoustoa. Se on iso asia, koska määrä vastaisi suunnilleen liikenteen päästöjä.

Sitä vastoin MMM on saanut paljon hyvää aikaan ajaessaan EU:ssa kestävämpiä kalastuskiintiöitä ja muun muassa lohen laittoman kalastuksen kuriin saamista Itämerellä. Tätä hyvää työtä tulisi jatkaa myös ankeriaalla, joka on maailmanlaajuisestikin äärimmäisen uhanalainen.

Lisätietoja: suojelupäällikkö Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola a sll.fi

Lisätietoja

Suojelupäällikkö, toiminnanjohtajan sijainen Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa