Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Pohjoismaisten luon­no­suo­je­lu­jär­jes­tö­jen kannanotto: Hallitukset, asettakaa lopetuspäivä fossiilisten polttoaineiden käytölle Pohjoismaissa

Pohjoismaiden suurimpien ympäristöjärjestöjen puheenjohtajat kannattavat ajatusta yhdenmukaisen lopetuspäivän asettamiseksi fossiilisille polttoaineille Pohjoismaissa.

Kuva: Finmiki CC0/pixabay

20.1.2021

Syyskuussa 2020 Pohjoismaiden neuvoston jäsenet tekivät historiallisen ehdotuksen. He esittivät, että Pohjoismainen ministerineuvosto asettaisi lopetuspäivän fossiilisten polttoaineiden käytölle Pohjoismaissa, ja että Pohjoismaiden hallitukset asettaisivat yhdenmukaiset lopetusajankohdat fossiilisten polttoaineiden käytölle.

Me, Pohjoismaiden suurimpien ympäristöjärjestöjen puheenjohtajat, kannatamme ajatusta yhdenmukaisen lopetuspäivän asettamiseksi fossiilisille polttoaineille Pohjoismaissa. Edustamme 400 000 jäsentämme.

Ilmastokriisi on haaste, joka vaatii vahvaa johtajuutta, päättäväisyyttä ja tiukkoja toimia. Valitettavasti emme ole nähneet tätä. Tämän vuoksi Pariisin sopimuksen tavoite rajoittaa maailmanlaajuinen ilmaston kuumeneminen alle kahteen asteeseen esiteollisista ajoista on tällä hetkellä saavuttamattomissa. Olemme vähintään neljän asteen kuumenemisen polulla ihmiskunnalle tuhoisin seurauksin. Maailma tarvitsee maita, jotka voivat johtaa näyttämällä esimerkkiä. Juuri näin Pohjoismaiden 27 miljoonaa ihmistä voivat tehdä.

Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen pääsyyllinen on fossiilisten polttoaineiden eli pääasiallisten energialähteidemme käyttö. Onneksi korvaavia vaihtoehtoja on nyt olemassa ja kehitetään kiihtyvällä tahdilla. Muutos ei kuitenkaan tapahdu tarpeeksi nopeasti jotta välttäisimme vaarallisen ilmastonmuutoksen, sitä on vauhditettava. Teknologia on valmiina. Sijoittajat ovat valmiina. Ihmiset ovat valmiita. Se, mitä tarvitaan, on lisää yritystä, päättäväisyyttä ja uusi aloite hallituksilta: lopetuspäivä fossiilisten polttoaineiden käytölle. Käyttökielto toimii vahvana signaalina sille, että vaihtoehdot ovat olemassa, toiminta-aika on rajallinen ja ne, jotka eivät toimi, eivät tule olemaan osa tulevaisuuden energiaratkaisuja.

Koronakriisi on opettanut, että se, mikä näyttää mahdottomalta, on mahdollista. Väestö ja yritykset ovat molemmat valmiita ja pystyviä tekemään muutoksia, kun ne katsotaan yhteisen hyvinvoinnin kannalta välttämättömiksi. Korona tuli yllättäen ja veti maton työmarkkinoiden alta. Mutta ilmastokriisi ei tule yllättäen. Voimme vastata ilmastokriisiin viisaasti ja ennakoiden. Voimme aloittaa fossiilisten polttoaineiden kiellon vähittäin. Eri sektorit luopuvat fossiilisten käytöstä hallitusti. Kun suunnittelemme siirtymän fossiilivapaaseen yhteiskunnan huolellisesti ja eteenpäin katsoen, voimme luoda elinkeinoja kaikille – toisin kuin yllättäen iskeneessä koronakriisissä.

Edellä esitetyn valossa, me vaadimme Pohjoismaista ministerineuvostoa ja Pohjoismaiden pääministereitä asettamaan päivämäärän fossiilivapaille Pohjoismaille seuraavan yhden tai kahden vuosikymmenen aikana. Päivämäärän on oltava hyvissä ajoin ennen vuotta 2050. Pohjoismaiden johtajien ja ministerineuvoston on myös vedottava muihin maihin ja alueisiin, jotta ne seuraisivat asettamaamme esimerkkiä. Jotta saavutamme selkeitä tuloksia, on ehdotonta, että jokainen Pohjoismaa asettaa kunnianhimoiset tavoitteet kaikille sektoreille. Tavoitteiden tulee perustua analyyseihin siitä, mikä on teknisesti mahdollista ja tavoitettavissa keskitetyin toimin.

The Danish Society for Nature Conservation (Danmarks Naturfredningsforening)
Maria Reumert Gjerding, President

Finnish Association for Nature Conservation (Suomen luonnonsuojeluliitto)
Harri Hölttä, chair

Icelandic Environment Association (Landvernd. landgræðslu- og umhverfisverndarsamtök Íslands)
Tryggvi Felixson, Chair

Friend of Earth Norway (Norges Naturvernforbund)
Silje Ask Lundberg, Chair

Swedish Society for Nature Conservation (Sverige´s Naturskyddsforening)
Johanna Sandahl, Chair

The Åland Society for Nature and Environment (Ålands Natur och Miljö r.f.)
Maria Törnqvist, Chair

Lisätietoja

Liittohallituksen puheenjohtaja Harri Hölttä

Jaa sosiaalisessa mediassa