Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Talvivaaran rahoittajan ra­han­pe­sue­päi­lyt lisäävät vaaraa jätevuoren kaatumisesta veronmaksajien päälle

Suomen luonnonsuojeluliitto on huolissaan Talvivaaran kaivoksen toiseen päärahoittajaan Trafiguraan liittyvistä rahanpesuväitteistä. Kaivosyhtiön omistajaan liitetyt rahoituksen epäselvyydet lisäävät vaaraa, että kaivosjätevuori kaatuu veronmaksajien niskaan.

Talvivaaran kaivos
Entisen Talvivaaran, nykyisen Terrafamen, kipsisakka-allas vuosi vuonna 2013. Ilmakuva Talvivaarasta. (Mika Maliniemi / Aviation Studio)

Terrafamen Talvivaaran kaivoksesta kertyy kaivoksen suunnitellun elinkaaren aikana ympäristölle vaarallista mustaliusketta kaivosjätteenä yli miljardi tonnia.

Luonnonsuojeluliitto pitää rahoitusepäselvyyttä uhkana ympäristölle. Työ- ja elinkeinoministeriön tulisi arvioida asiaa myös pitkäaikaisten ympäristövaikutusten ja kansantalouden näkökulmasta. Nämä kysymykset liittyvät myös kaivoslain uudistukseen.

“Trafiguraan kohdistuu epäilyksiä sekä veronkierrosta että ympäristörikoksista eri puolilta maailmaa. Tällainen yhtiökumppani on Suomen valtiolta hyvin erikoinen valinta suomalaisessa toimintakulttuurissa”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Luonnonsuojeluliiton mielestä nyt tulisi ottaa aikalisä ja selvittää kaivosjätteiden ympäristölle turvallinen käsittely siten, että ne eivät pilaa vesiä ja ympäristöä. Vaarana on, että kaivoksen jatkaminen vain lisää jäteongelmaa.

“Voiko Talvivaaran kaivosjätevuori jäädä veronmaksajien käsiin, koska kaivoksen kannattavuus ja rahoitus on entistäkin epävarmempaa Trafiguran toiminnan valossa? Eikö veronmaksajien tappioriski tällöin vain kasva?” Hölttä kysyy.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin puheenjohtaja Antti Lankinen on myös huolissaan valtion varojen valumisesta epäilyttävälle taholle.

”Emme myöskään tiedä, millaisiin rahallisiin vastuisiin Suomen valtio on sitoutunut Trafiguran kanssa”, Lankinen huomauttaa.

Lisätietoja:

Harri Hölttä, hallituksen puheenjohtaja, puh. 040 7229 224

Jari Natunen, FT, puh. 040 9527 815 (kaivosjäte)

Tapani Veistola, va. suojelupäällikkö, puh. 0400 615 530

Antti Lankinen, SLL Kainuun piirin puheenjohtaja, puh. 040-594 56 22

Jaa sosiaalisessa mediassa