Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kannustetaan Suomi irti turpeesta!

Turpeen polttamisen lopettamiselle on nyt poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet, kirjoittaa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Kuva: Eero Saarela / Vastavalo

Suomen luonnonsuojeluliitto aloittaa tänään Irti turpeesta -kampanjan. Sen tarkoitus on viedä eduskuntaan lakialoite, jolla energiaturpeen polttamisesta luovutaan vuoteen 2025 mennessä.

Turpeen polttamisen lopettamiselle on nyt poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet. EU:lta on saatavissa taloudellista tukea, jonka avulla siirtymästä puhtaampaan energiaan voidaan tehdä oikeudenmukainen ja suunnitelmallinen. Tukea voitaisiin suunnata nimenomaan sinne, missä turpeen kaivamisen ja polttamisen lopettamisen aluetaloudelliset vaikutukset ovat suurimmat. Samalla voisimme perua turpeelle kotimaassa annetut 172 miljoonan euron verotuet. 

Turpeen kaivuun ja polttamisen lopettamisella autamme soiden luontotyyppejä ja lajistoa, hillitsemme ilmaston kuumenemista ja edistämme vesien säilymistä puhtaampina. Suoluontomme tilanne on sellainen, ettemme voi sivuuttaa erilaisia soihin kohdistuvia uhkia, sen enempää energiaturpeen kaivamista soista kuin muitakaan turpeelle suunniteltuja käyttömuotoja. Turve kuuluu suohon. 

Ilmastokriisi ei odota. Suomi on jo päättänyt luopua kivihiilen polttamisesta. Turpeen polttaminen on ilmastolle kivihiilen polttamista haitallisempaa. Kutsumme nyt kaikki mukaan kannustamaan Suomen Irti turpeesta! Voit allekirjoittaa aloitteen kansalaisaloite.fi-palvelussa.

Harri Hölttä

Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja

Lisätietoja kampanjasta

Jaa sosiaalisessa mediassa

Allekirjoita kansalaisaloite!

Turpeesta luopuminen on helpoin ilmastoteko, jonka Suomi voi tehdä. Allekirjoita kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamiseksi.

Allekirjoita kansalaisaloite