Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luonnon ja norppien ystävän matkassa Saimaalla

Saimaannorppa on suomalaisille tärkeä, ja moni haluaa osallistua aktiivisesti tämän ainutlaatuisen eläimen suojeluun. Yksi hieman harvinaislaatuisempi suojelutyön muoto on ostaa Saimaan mökkitontteja ja suojella niitä norpan kotirannoiksi, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen.

Vene halkoo Luonteria määränpäänään suojeltu saari. Kuva: Hanne Kosonen

Lähdimme kesäisenä elokuun päivänä norppatiedottaja Hanne Kososen kanssa Luonterille tapaamaan nimettömänä pysyttelevää luonnonystävää, jolle Saimaa ja saimaannorppa ovat sydämen asioita. Hän kantaa erityistä huolta mökkien määrän jatkuvasta kasvusta ja sen myötä häiriön ja levottomuuden lisääntymisestä Saimaalla. Hän halusi tehdä asian hyväksi jotain, ja hänellä oli siihen mahdollisuus.

Niinpä luonnonystävä ryhtyi ostamaan norppa-alueilta kaavoitettuja mökkitontteja pois markkinoilta. Näille rakentamattomille tonteille ei rakennuksia vastaisuudessa nouse, vaan ne on nyt tarkoitettu saimaannorpan kotirannoiksi.

Kyltti maastossa kertoo, että kyseessä on yksityinen luonnonsuojelualue. Kuva: Hanne Kosonen

Tällä hetkellä luonnonystävä on ostanut Saimaan rantaa yhteensä noin kuusi kilometriä. Hän on pyrkinyt ostamaan useita tontteja niin, että niistä muodostuisi laajempia rauhallisia rantakokonaisuuksia. Kohteita on Haukivedellä, Pihlajavedellä, Lepistönselällä ja nyt myös Luonterilla. Ja lisää on tulossa, jos ja kun sopivia kohteita löytyy ja tulee myyntiin.

Kahdessa kohteessa on muutamia vanhoja rakennuksia. Ne luonnonystävä on päättänyt pitää kunnossa vaatimattomina kesäaikaisina mökkikohteina, joita hän vuokraa hengenheimolaisilleen, luontoa rakastaville retkeilijöille. Yhtenä ajatuksena on, että kaikkien ei tarvitse omistaa omaa mökkiä, vaan sellaisen voi vuokrata tarvittaessa.

Tällainen oli myös vierailukohteemme Luonterilla. Saaressa on hyvin pieni vaatimaton mökki, ja sellaisena se säilyy. Ympäröivät vedet ovat Luonterin keskeistä norpan levinneisyysaluetta.

Saaressa on vaatimaton mökki, jota luonnonystävät voivat kesäisin vuokrata käyttöönsä. Kuva: Hanne Kosonen

Luonteri sijaitsee Saimaan länsiosissa Mikkelin ja Juvan alueilla. Se on saimaannorpan levinneisyyden reuna-aluetta, jonne norppa pyrkii palaamaan. Vastaavia levinneisyyden reuna-alueita on eri puolilla Saimaata. Tällaisia ovat esimerkiksi Etelä-Saimaa, Puruvesi ja Pyhäselkä. Kaikilla näillä alueilla yhdenkin kuutin tai norpan menetys on suhteellisesti erittäin suuri, ja voi hidastaa tai jopa estää vuosiksi norppakannan kasvun kyseisellä alueella.

Vuosien ajan Luonterilla ei syntynyt kuutteja lainkaan. Muutamana viimeisimpänä vuotena alueelle on syntynyt 1–2 kuuttia. Kanta on Luonterilla pikku hiljaa kasvanut, ja se on nyt noin kymmenen yksilöä.

Kalastusrajoituksia pitää kuitenkin saada alueelle lisää, etteivät vaaralliset verkot uhkaa norppien elämää. Rajoitukset ovat voimassa osassa Luonteria, mutta ne eivät kata koko sitä aluetta, jossa norpat uivat. Lisäksi, samoin kuin muuallakin Saimaalla, verkkokalastuskielto on voimassa vain keväisin 15.4.–30.6., eikä kielto koske norpille vaarallisia muikkuverkkoja, jotka ovat sallittuja ympäri vuoden.

Jotta Luonterin norppakanta saataisiin edelleen vahvistumaan, on suojelutyö siellä erittäin tärkeää. On hienoa, että alueella on rakentamattomia ja talviseen pesimäaikaan rauhallisia rantoja.

Luonnonystävät mahtuvat näille norpparannoille kesäisin. Kuva: Hanne Kosonen

Apukinoksia varmasti tarvitaan myös näillä norppa-alueilla vähälumisina talvina. Luonnonystävämme on valmis ottamaan rannoilleen tarvittaessa lisäksi keinopesiä, mikäli rannat niille soveltuvat.

Kiitos luonnon ja norppien ystävälle Luonterilla!

Monenlaisia luonnonystäviä tarvitaan, ja jokainen voi osallistua itselleen sopivalla tavalla. Katso alta, mitä sinä voit tehdä norpan hyväksi ja tule mukaan!

Kaarina Tiainen

Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori

Jaa sosiaalisessa mediassa

Auta saimaannorppaa

Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Voit auttaa myös esimerkiksi osallistumalla talkoisiin, jakamalla tietoa ja pitäytymällä norpille vaarallisesta kalastuksesta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Katso mitä sinä voit tehdä