Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Saimaalta löydetty suuri määrä norpille vaarallisia, kiellettyjä katiskoja – Luon­non­suo­je­lu­liit­to pyytää sekä myyjiä että ostajia varmistamaan, ettei Saimaalla käytetä löysänieluisia katiskoja

Norppaturvallisia Saimaa-katiskoja talkoiltiin viime syksynä Saimaariumissa. Kuva: Hanne Kosonen

Saimaalla tehdyssä kalastuksenvalvonnassa on tänä kesänä löydetty lukuisia norpille vaarallisia, löysänieluisia katiskoja. Saimaannorpan keskeisillä elinalueilla on ympäri vuoden kiellettyä kalastaa katiskalla, jonka nielu pääsee leviämään yli 15 senttimetrin. Kielto perustuu valtioneuvoston asetukseen.

“Löysänieluisen katiskan vaarana on se, että norppa saa levitettyä nielun ja mahtuu tunkeutumaan sinne kalojen perässä. Katiskaan jouduttuaan norppa ei enää välttämättä pääse sieltä pois, vaan tukehtuu sinne”, Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen kertoo.

Luonnonsuojeluliitto vetoaa nyt katiskakalastajiin: ethän käytä saimaannorpan keskeisillä elinalueilla norpille vaarallisia, löysänieluisia katiskoja. Se on kiellettyä norpan keskeisillä elinalueilla. Tarkistathan, ettei katiskan nielu ole edes levitettynä yli 15 senttimetriä. Katiskan nielun on oltava tarpeeksi kapea, mutta myös riittävän vahva, ettei norppa saa sitä levitettyä ja siten mahdu tunkeutumaan katiskaan.

Liitto vetoaa myös katiskanmyyjiin. Asiakkaille pitää kertoa, että löysänieluiset katiskat ovat kiellettyjä norppavesillä. Myyjän pitäisi siis myydä norppaturvallisia katiskoja tai opastaa ostajia muuttamaan löysänieluinen katiska norppaturvalliseksi. Katiskoja myyvät liikkeet voivat ladata tulostettavan, myytävien katiskojen yhteyteen laitettavan katiskainfojulisteen Luonnonsuojeluliiton sivuilta.

Löysänieluisesta katiskasta saa helposti norppaturvallisen asentamalla katiskaan esimerkiksi harjateräksestä taivutetun nielurajoittimen. Nielurajoittimen voi tehdä itse tai niitä voi tiedustella Luonnonsuojeluliiton Lappeenrannan ja Savonlinnan aluetoimistoista. Nielurajoitin ei estä kalojen pääsyä katiskaan, mutta varmistaa, ettei norppa mahdu sinne.

Nielun leviämisen voi estää myös asentamalla nieluun useita nippusiteitä poikittain. Nippusiteiden on hyvä olla uv-suojattuja ja laadukkaita, jotta ne kestävät valon, veden ja lämmön aiheuttamaa kulutusta.

Katiskan voi hankkia myös valmiiksi norppaturvallisena. Norppaturvallisia ovat muun muassa Saimaa-katiskat ja osa Weke-katiskoista. Saimaa-katiskoja voi tiedustella Lappeenrannan aluetoimistosta. Saimaa-katiskan voi myös itse rakentaa Luonnonsuojeluliiton sivuilta löytyvien ohjeiden avulla.

 

Lue lisää: 

Lisätietoa norppaturvallisesta kalastuksesta ja katiskainfojuliste

Tietoa norppaturvallisesta Saimaa-katiskasta ja rakennusohjeet

 

Liitteet: 

Kalasta norppaturvallisesti norppavesillä -juliste

 

Lisätietoja:

Hanne Kosonen, saimaannorppatiedottaja, Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry, p. 040 194 1885, hanne.kosonen(a)sll.fi

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(a)sll.fi

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa