Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton vetoomus: talouden elvytys on tehtävä luonto ja ilmasto edellä

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii tänään julkaisemassaan vetoomuksessa, ettei luonnon tuhoamista voida enää rahoittaa yhteisistä varoista, edes koronakriisin varjolla.

Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Ilmastokriisi ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen eivät ole pysähtyneet koronaviruskriisin aikana. On todisteita siitä, että nimenomaan luonnon monimuotoisuuden väheneminen on tämän ja aiempienkin vastaavien tartuntatautien merkittävä taustatekijä. Jotta vältymme vielä vakavammilta pandemioilta, on tartuttava toimiin, joilla luonnon köyhtyminen ja ilmaston kuumeneminen pysähtyvät.

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä muistuttaa, että koronakriisin vuoksi tehtävä talouden elvytys on mahdollisuus ohjata yhteiskuntaamme kestävään suuntaan.

“Luonnon ja ilmaston on oltava elvytystoimien ydintä, mikäli haluamme ennaltaehkäistä tulevia pandemioita ja pitää kiinni hallitusohjelman ympäristötavoitteista.”

Sanna Marinin hallitus on sitoutunut fossiilivapaan hyvinvointivaltion rakentamiseen, ja tätä tavoitetta voidaan edistää suuntaamalla elvytysrahat oikein. Luonnonsuojeluliiton vetoomuksessa esitetään kolme ohjetta, joita noudattamalla talouden elvytys tapahtuu ympäristön ehdoilla.

“Nyt on vauhditettava investointeja uusiutuvaan energiaan, kestävään liikkumiseen, energiatehokkaaseen asumiseen sekä virkistys- ja luonnonsuojelualueisiin”, Hölttä sanoo.

Koronakriisin vuoksi useat fossiilisista polttoaineista riippuvaiset yhtiöt, kuten Finnair, ovat vaatineet valtiolta satojen miljoonien eurojen tukia. Höltän mukaan rahaa ei pidä jakaa ilman ehtoja.

“Yhteisiä varoja ei tule enää ohjata luonnon tuhoamiseen, vaan niillä tulisi ensisijaisesti auttaa ihmisiä. Mikäli suuryhtiöille myönnetään tukia, niiden tulisi olla riippuvaisia uusista, tieteenmukaisista ilmasto- ja monimuotoisuussitoumuksista sekä niiden uskottavasta toteutuksesta. Avointen shekkien aika on ohi.”

Hallituksen on tarkoitus vielä tänä vuonna karsia ympäristölle haitallisia tukia sekä uusia energiaverotusta. Luonnonsuojeluliiton mielestä koronan vuoksi ei pidä takertua vanhaan, vaan rakentaa rohkeasti uutta ja korjata nykyisen järjestelmän valuvikoja.

“Ympäristölle haitallisista tuista luopumiseksi on tehtävä suunnitelma. Syksyn budjettiriihen yhteydessä on luovuttava esimerkiksi turpeen verotuesta ja lentokerosiinin verottomuudesta”, Hölttä vaatii.

Luonnonsuojeluliiton vetoomus on tarkoitus luovuttaa valtiovarainministeri Katri Kulmunille elokuussa.

 

Lue lisää:

Luontovetoomus.fi

 

Lisätiedot:

Harri Hölttä, puheenjohtaja, harri.holtta(a)sll.fi, p. 040 722 9224

Hanna Aho, suojeluasiantuntija, hanna.aho(a)sll.fi, p. 040 628 9495

 

Jaa sosiaalisessa mediassa