Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Rastaat saapuivat laulamaan metsiin – oletko jo kuullut niiden laulua?

Kylmän jakson jälkeen Suomeen virrannut lämpimämpi sää on tuonut rastaat maamme metsiin pesimään – ja sitä ennen laulamaan.

Mustarastas. Jussi-Teppo Toivonen CC BY-NC 2.0

Suomeen ovat saapumassa myös laulurastaat, kevätiltoja sulostuttamaan. Niiden laulu sopii niin pääsiäisaikaan kuin sen jälkeenkin. Laulurastaan mietteliäät, kertautuvat säkeet tuovat kuusikoihin aivan oman, rauhallisen tunnelmansa. Linnun aiempi tieteellinen nimikin kertoi ihmisten arvostuksesta: Turdus musicus.

Laulurastasta ovat kuunnelleet jo kauan sitten kannon nokassa piippuaan sytytelleet metsämiehet ja sanoittaneet linnun laulua. ”Paa-piippuun-paa-piippuun, tuli nyt, tuli nyt, sytytäjo-sytytäjo”. Sitten tauko. Laulajalla ei ole kiire, juuri tauot tuovat rauhaa laulamiseen. Metsäkävelylle etätyöpäivän jälkeen suuntaavat löytänevät omat lyriikkansa suurisilmäisen linnun laulusta.

Iltalaulajat asettuvat usein puun latvaan laulamaan. Sieltä säkeet kantautuvat laajalle alueelle. Kaikki rastaamme ja taiturillisen korkealta laulava punarinta musisoivat myös varhaisaamuisin. Hiljaisessa luonnossa niiden äänet erottuvat paremmin ja kantautuvat kauas.

Kaupungeissakin rastaista ensimmäisenä laulun aloitti jo aikaa sitten rastaista urbaanein, mustarastas. Uudenmaan maakuntalinnun huiluttelu on valittu useissa äänestyksissä pidetyimpien linnunlaulujen joukkoon. Englanninkielisessä tunnetussa Morning has broken -laulussa juuri mustarastas on saanut ensimmäisen laulajan osan. Kokomustaan pukeutuneen koiraan laulukausi on myös Suomen luonnon pisimpiä.

Nyt on myös muiden rastaiden lauluvuoro. Vaikka tarkkaa lajia ei tunnistaisikaan metsän kuorosta, voi laulusta silti nauttia. Jokainen meistä laulaa äänellään.

Matti Nieminen

Kirjoittaja on viestintäpäällikkö

Jaa sosiaalisessa mediassa