Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Poikkeuksellinen kevät etenee – lähde mukaan Ke­vät­seu­ran­taan!

Kulunut talvi on ollut Etelä-Suomessa poikkeuksellisen lämmin, joten luvassa on todennäköisesti myös erityislaatuinen kevät. Eteläisessä Suomessa terminen talvi ei ole päässyt alkamaan lainkaan, joten kevään merkit ovat alkaneet tavanomaista aikaisemmin. Nyt on aika lähteä retkelle ja tutustua lähiympäristöösi, joka elää vuoden kiinnostavinta vaihetta!

Kevätseurantaan on jo saatu havainto aikaisesta sinivuokosta. Kuva: Antti Salovaara / Luonto-Liitto

Luonto-Liiton Kevätseurannassa havainnoidaan kevään etenemistä keväisten kasvi- ja eläinlajien avulla. Kevätseurantaan on jo nyt kertynyt aikaisia havaintoja sinivuokosta ja kekomuurahaisista. Ensimmäinen sitruunaperhonen on myös jo havaittu.

Tämän vuoden Kevätseurannan teemana ovat perhoset. Perhoset ovat paitsi kevään merkkejä myös ilmastonmuutoksen indikaattoreita ja siksi erityisen tärkeitä. Luonto-Liitto on valinnut teemalajeiksi kahdeksan keväällä esiintyvää perhosta, jotka kattavat koko jakson alkukeväästä aina kesän kynnykselle. Teemalajit ovat seuraavat: ruostesiiven toukka, koivutyttöperhonen, nokkosperhonen, sitruunaperhonen, neitoperhonen, kangasperhonen, paatsamasinisiipi ja lanttuperhonen. Seurannan kohteena on myös yhteensä 41 vakiolajia, kuten kielo, valkovuokko, kirjosieppo, kimalainen ja kyy.

Kevätseurannan havaintoja voi ilmoittaa koska vain, mutta erityisen kiinnostuneita Luonto-Liitto on havainnoista, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina. Ne auttavat muodostamaan kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Tulevasta viikonlopusta eteenpäin kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu aina 6.–7.6. asti.

Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön. Kevätseurantaa on tehty jo yli 40 vuotta, ja havaintojen avulla saadaan arvokasta tietoa kevään muutoksesta.

Miten toimia?

  • Kevätseuranta on hauskaa ja helppoa! Ilmoita havainnot sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi.
  • Lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-kortti ja tietoa keväisistä lajeista. Kortin voi tulostaa osoitteesta: http://kevatseuranta.fi/opetukseen/
  • Erityisen kiinnostuneita ollaan havainnoista, joita tehdään kevätseurantaviikonloppuina: 29.2.-1.3., 14.-15.3., 28.-29.3., 11.-12.4., 25.-26.4., 9.-10.5., 23.-24.5 sekä 6.-7.6.
  • Jaa havaintoja ja keväisiä kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta ja Instagram-tilillä @kevatseuranta. Siellä jaetaan heräävän luonnon ilosanomaa.

Lisätietoa: Luonto-Liitto on Suomen luonnonsuojeluliiton itsenäinen nuorisojärjestö lapsille ja nuorille. Tutustu toimintaan: www.luonto-liitto.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa