Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hiilipörssi aloittaa Kiteen Juutinsuon ennallistamisen – hyötyjä mo­ni­muo­toi­suu­del­le, vesistöille ja ilmastolle

Pohjois-Karjalassa Kiteen Kesälahdella sijaitsevan Juutinsuon ennallistaminen käynnistyy tänään perjantaina. Työn tavoitteena on palauttaa yli 300 hehtaarin laajuinen suuri suo luonnontilaan.

Ojitettu suo. Kuva: Timo Manninen / Vastavalo
Ojitettu suo. Kuva: Timo Manninen/Vastavalo

Ennallistaminen tuo monia hyötyjä: sillä voidaan vähentää suon hiilidioksidipäästöjä, parantaa vesistöjen tilaa ja auttaa ojituksesta kärsinyttä suoluontoa palaamaan ennalleen. Sekä ilmasto että luonnon monimuotoisuus kiittävät.

“Soiden ennallistaminen on monipuolisesti hyödyllistä ja konkreettista työtä luonnon ja ilmaston hyväksi. Juutinsuo näyttää esimerkkiä yksityismaiden ennallistamisessa ja pyrkimisessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa”, kertoo hanketta ohjaava Hiilipörssin asiantuntija Risto Sulkava.

Ennallistaminen on osa ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmaa, ja sitä rahoittavat Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssi ja Pohjois-Karjalan ely-keskus. Hiilipörssisaa rahoituksensa yksityisiltä lahjoittajilta, jotka haluavat tukea soilta karkaavien hiilipäästöjen vähentämistä ja suoluonnon palauttamista.

Ennallistamisessa suota halkovat ojat tukitaan tai padotaan, jotta pohjaveden pinta saadaan nousemaan lähelle suon pintaa. Tämä lopettaa turvekerroksen harjoamisen ja siten hiilen karkaamisen suosta. Positiivinen vesistövaikutus puolestaan syntyy siitä, että ennallistamisen jälkeen vesi joutuu kulkemaan pitkän matkaa pitkin suon sammalikkoa. Sammal toimii kuin pesusieni, eli se kerää itseensä haitta-aineita ja ravinteita, jotka ojia pitkin kulkiessaan päätyisivät suoraan vesistöön. Luonnontilainen suo siivilöi vettä ja tasaa virtaamia.

”Valuma-alueiden merkittävimmät kuormittajat ovat yleensä ojitettuja soita, ja vesistöt ovat valuma-alueidensa lapsia. Ennallistamalla soita ja poistamalla kuormituslähteitä voidaan korjata ja turvata vesistöjen tilaa”, toteaa ennallistamistyötä maastossa ohjaava vesiensuojelun ammattilainen Janne Raassina.

Juutinsuon ennallistaminen on pitkä ja vaativa työ. Vaativuuden takia ennallistamiseen kuluu todennäköisesti ainakin kaksi vuotta. Leuto talvi voi lykätä töitä pehmeäpohjaisella suolla.

Suota voi ennallistaa vain maanomistajan niin halutessa. Hiilipörssi ja muut rahoittajat hoitavat suunnittelun, lupaprosessit ja työt. Maanomistaja saa ilman kustannuksia suon paremmassa kunnossa takaisin ja sitoutuu sen jälkeen säilyttämään suon ennallaan, eli luonnon hiilivarastona. Muu toiminta voi suolla jatkua kuten ennenkin ja suo säilyy alkuperäisellä omistajallaan.

 

Lue lisää:

hiiliporssi.fi

ym.fi/vedenvuoro

 

Lisätietoja:

Risto Sulkava, Hiilipörssin asiantuntija, p. 0405456472, ristosulkava3(a)gmail.com

Janne Raassina, ohjaa maastotöitä paikan päällä, p. 0414598339, janne.markus.raassina(a)gmail.com

Jaa sosiaalisessa mediassa