Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Maamme ensimmäisen ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­rin muistolle

Maamme ensimmäinen ympäristöministeri Matti Ahde on kuollut. Luonnonsuojeluliitto muistaa häntä lämmöllä uraauurtavasta työstä koskiensuojelulain ja monen muun asian esitaistelijana.

Luonnonsuojeluliiton liittokokoukseen valtiovallan tervehdyksen tuonut ympäristöministeri Matti Ahde sai liiton kultaisen ansiomitalin vuonna 1987. Kuva: Luonnonsuojelija/SLL

Matti Ahde oli sosialidemokraattisen puoleen nuori tähti, joka toimi Suomen ensimmäisenä ympäristöministerinä vuosina 1983–87.

”Ahde joutui ensimmäisenä ympäristöministerinä kovan paineen alle. Hallituskumppani keskusta oli kärsinyt katkeran tappion ministeriön perustamishankkeessa, mikä vieläkin näkyy keskustan politiikassa”, muistelee Luonnonsuojeluliiton pääsihteerinä Ahteen kanssa yhteistyötä tehnyt Esko Joutsamo.

”Sosiaalisesti taitavana ja laajalti verkostoituneena Ahde selvisi tehtävästä kuitenkin erinomaisesti. Hän onnistui luomaan toimivat suhteet silloiseen maa- ja metsätalousministeri Toivo Yläjärveen, minkä ansiosta muun muassa erittäin vaikea Kuusamon Kitkanniemen suojelukiista saatiin ratkaistua luonnonsuojelun voitoksi. Hänen ministerikautensa suurin vääntö käytiin kuitenkin koskiensuojelulaista, joka saatiin päätökseen vuoden 1987 eduskunnan viimeisessä istunnossa aamuyöllä.”

Ahteen ministerikaudella eteni moni muukin ympäristöasia, kuten harjujensuojeluohjelma, bensiinin haitta-aineiden rajoitukset, soidensuojelualueiden perustaminen, rakennussuojelulaki, vesihallinnon ja kuntien ympäristönsuojelu järjestäminen, vesiensuojelun tavoiteohjelma 1995, valtioneuvoston päätös jätteen hyödyntämisestä jne. Myös kansainvälinen ympäristöyhteistyö kehittyi joka suuntaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa