Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

EU:n maa­ta­lous­mi­nis­te­rien on toimittava trooppisen metsäkadon py­säyt­tä­mi­sek­si

Monien Suomessa kulutettujen tuotteiden tuotanto aiheuttaa metsäkatoa maamme rajojen ulkopuolella. Luonnonsuojeluliitto vaatii EU:ta kehittämään uutta lainsäädäntöä maailmanlaajuisen metsäkadon pysäyttämiseksi.

Luonnontilaista metsää Andasibe-Mantadian kansallispuistossa Madagaskarilla. Luonnonsuojeluliiton Manondroala-hanke (2011-) edistää metsiensuojelua Madagaskarilla kumppanijärjestö Mitsinjon kanssa. Kuva: Titta Lassila / Luonnonsuojeluliitto

Kesällä Amazonin sademetsän palot nousivat otsikoihin ja kansainvälisen politiikan keskiöön. Maanantaina 14. lokakuuta Luxembourgissa alkaneessa EU:n maatalousministerien kokouksessa ministerit keskustelivat konkreettisista keinoista, joilla EU voi torjua metsäkatoa maailmanlaajuisesti.

Suomi ja EU ovat sitoutuneet metsäkadon pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä osana kestävän kehityksen tavoitteita. Komissio julkaisi heinäkuussa tiedonannon, jossa esitellään vaihtoehtoja maailman metsien suojelemiseksi ja ennallistamiseksi. Uusi lainsäädäntö on yksi vaihtoehdoista. Lainsäädäntö sisältäisi huolellisuusvelvoitteen EU:ssa toimiville yrityksille ja sijoittajille. Se velvoittaisi ne ennaltaehkäisemään metsäkatoa ja ihmisoikeusrikkomuksia tuotantoketjuissaan. Yritysvastuulainsäädäntö ja sen edistäminen EU:ssa on jo osa Rinteen hallitusohjelmaa.

Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Aho toteaa, että maatalousministereillä on nyt mahdollisuus hillitä trooppista metsäkatoa.

”Euroopan komission tilaaman selvityksen mukaan huolellisuusvelvoitteeseen perustuva uusi lainsäädäntö olisi tehokkain keino metsäkatotuotteiden kulutuksen hillitsemiseksi. Hienoa, että useat jäsenmaat kehottavat uutta komissiota aloittamaan lainsäädännön valmistelun.”

Kansalaisten tuki ilmastotoimille on vahva. Kyselytutkimuksen mukaan 87 prosenttia eurooppalaisista kannattaa uutta lainsäädäntöä metsäkatotuotteiden kulutuksen vähentämiseksi. Ahon mukaan kevään ilmastovaalien ja Rinteen hallituksen ilmastotavoitteiden on näyttävä käytännön toiminnassa myös Suomen ulkopuolella.

“Me olemme ulkoistaneet kolmanneksen päästöistämme ja yli 90 prosenttia haitallisista vaikutuksistamme luonnon monimuotoisuuteen maamme rajojen ulkopuolelle. Päättäjien on pikaisesti puututtava kulutuksemme aiheuttamiin vahinkoihin.”

Maatalousneuvostossa jäsenmaat toivottivat komission tiedonannon tervetulleeksi ja monet puhuivat metsäkadosta vapaiden tuotantoketjujen puolesta. Samoin tekivät maat ympäristöneuvostossa 4. lokakuuta. Esimerkiksi Ranska, Italia, Liettua, Kroatia, Tanska ja Alankomaat kannattivat uuden lainsäädännön laatimista metsäkadon kitkemiseksi tuotantoketjuista. Luonnonsuojeluliitto toivoo Suomen ja loppujen jäsenmaiden ilmaisevan tukensa uudelle lainsäädännölle mahdollisimman pian.

 

Lisätietoja:

Hanna Aho, suojeluasiantuntija, p. +358 40 628 9495, hanna.aho(a)sll.fi

 

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa