Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomella on tilaisuus torjua trooppista metsäkatoa

Suomi ja EU ovat sitoutuneet pysäyttämään trooppisen metsäkadon, mutta toistaiseksi toimet ovat olleet riittämättömiä. Euroopan päättäjät voivat nyt osoittaa tukensa uudelle lainsäädännölle, jolla voidaan suitsia metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden kysyntää EU:ssa.

Luonnonsuojeluliitto torjuu metsäkatoa Madagaskarilla. Kuva: Titta Lassila

Kesällä erityisesti Amazonin sademetsien palot kohauttivat sekä mediassa että kansainvälisessä politiikassa. Ja syystä.

Trooppinen metsäkato on uhka sekä paikallisille ihmisille, ilmastolle että luonnon monimuotoisuudelle. Trooppiset sademetsä ovat koti kahdelle kolmasosalle maailman lajistosta. Vuosien 2014 ja 2018 välillä metsäkato aiheutti 4,7 miljardin tonnin vuosittaiset päästöt. Se on enemmän kuin EU:n vuosittaiset kasvihuonekaasupäästöt.

Vuosi 2018 oli metsäkadon osalta historian neljänneksi pahin, sillä metsämaata menetettiin 12 miljoonaa hehtaaria, mukaan lukien 3,6 miljoonaa hehtaaria koskematonta metsää. Metsäkato on rajuinta Brasiliassa, mutta se on voimakasta myös esimerkiksi Boliviassa, Indonesiassa, Madagaskarilla, Ghanassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Vuonna 2018 metsäkato kasvoi prosentuaalisesti eniten Ghanassa ja Norsunluurannikolla erityisesti kaakaon tuotannon vuoksi.

Nyt nähdyt tulipalot ja trooppinen metsäkato ovat seurausta pellonraivauksesta, jonka tarkoituksena on lisätä EU:hunkin tuotavien maataloustuotteiden, kuten soijan, palmuöljyn, kumin, kaakaon ja lihan tuotantoa. Usein metsäkatoon liittyy ihmisoikeusrikkomuksia tai paikallisten ja alkuperäiskansojen maaoikeuksien polkemista.

Viime vuosina yritykset ovat kehittäneet vapaaehtoisia toimia metsäkadon pysäyttämiseksi, mutta vapaaehtoisuus ei ole toiminut toivotulla tavalla. Kuten viimeisimmät luvut osoittavat, metsäkato jatkuu hälyttävänä. Analysoitaessa 1500 suurinta yritystä, joiden toiminnalla on vaikutuksia metsiin, 70 prosenttia yrityksistä ei pystynyt raportoimaan mahdollisista vaikutuksistaan metsäkatoon. Neljännes niistä yrityksistä, jotka pystyivät raportoimaan, eivät kuitenkaan olleet tehneet toimia tai toimet olivat hyvin rajallisia metsäkadon ehkäisemiseksi.

EU ja Suomi ovat sitoutuneet metsäkadon pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä osana kestävän kehityksen tavoitteita. Nyt päättäjillä on mahdollisuus toimia tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Suomen puheenjohtajakaudella EU:ssa käsitellään komission aloitetta lisätä toimia ja kehittää uutta lainsäädäntöä trooppisen metsäkadon suitsimiseksi. Aloitetta käsitellään parhaillaan Suomen eduskunnassa. Suomen pitäisikin tukea pian työnsä aloittavaa komissiota laatimaan lainsäädäntöä, jolla voidaan varmistaa tuotantoketjujen läpinäkyvyys ja se, että yritykset ja sijoittajat minimoivat metsäkadon ja ihmisoikeusrikkomukset tuotantoketjuista.

EU:lla on jo ennestään lainsäädäntöä, jolla säädellään tuotantoketjuja puutavaran laillisuuteen, konfliktimineraaleihin ja laittomaan kalastukseen liittyen. Myös Rinteen hallitus on liputtanut yritysvastuulain puolesta. Seuraava askel olisi ulottaa yritysvastuun tarkastelu metsiin.

EU-kansalaisista 87 prosenttia kannattaa uuden lainsäädännön kehittämistä metsäkadon suitsimiseksi. Komission tekemän kyselyn mukaan myös liike-elämä ja muut sidosryhmät ovat valmiita muutokseen. Esimerkiksi Euroopan parlamentti, Ranska, Saksa, Italia, Alankomaat ja Norja ovat vaatineet EU:lta pikaisia toimia trooppisen metsäkadon pysäyttämiseksi. Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Frans Timmermans on myös luvannut uutta lainsäädäntöä.

Tiedeyhteisön viesti ilmastokriisin vakavuudesta on selvä. Viikko sitten nuoret ja aikuiset ympäri maailman osoittivat, että he ottavat tieteen viestin tosissaan. Lähes 7 miljoonaa ihmistä oli ilmastolakossa. Rinteen hallituksen tehtävä on osoittaa, että ilmastokriisi näkyy käytännön päätöksissä ja metsäkatoa suitsitaan.

Haluatko vaikuttaa metsäkadon pysäyttämiseen? Kirjoita viesti Euroopan parlamentin jäsenille, maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle, ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkoselle, eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle tai eduskunnan ympäristö-, maa- ja metsätalous- sekä suurelle valiokunnalle. Lue myös Luonnonsuojeluliiton lausunto aiheesta.

Luonnonsuojeluliitto toimii metsien suojelemiseksi sekä Suomessa, Venäjällä että Madagaskarilla, joka on yksi maailman monimuotoisuuskeskittymistä. Voit tukea työtämme metsien ja ilmaston puolesta täältä.

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa