Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Nikkaroi siilille pesä

Siili sinnittelee Suomessa elinalueensa äärirajoilla. Varsinkin pitkä talvi koettelee siiliä: aikuisista puolet ja kesän poikasista enemmänkin saattaa menehtyä talvella. Siiliä voi auttaa rakentamalla sille pesän.

Siilin talvipesä. Kuva: Irma Kortekallio

Siilien talvipiiloiksi sopivat risu- ja lehtikasat ja ryteiköt siivotaan nykyisin pois pihoilta. Rakennusten allekin on vaikea päästä talvipesää rakentamaan. Talvesta selviytymistä voidaankin helpottaa rakentamalla siilille asunto talveksi!

Siilille sopiva talvipesä on kuin pohjaton laatikko ja se voidaan rakentaa laudasta. Vaneri ei tähän tarkoitukseen sovi, sillä hengittämätön vaneri aiheuttaa kosteuden tiivistymisen pesään.

Pesän seinien leveys olisi hyvä olla ainakin 40 cm, samoin niiden korkeus, jotta eristemateriaalia mahtuu tarpeeksi sisään. Laatikkoon tehdään tarpeeksi pieni kulkuaukko (n. 10 x 15 cm), että siiliä isommat petoeläimet eivät mahdu siitä kulkemaan. Laatikkoon kuuluu myös tuuletusaukko, jotta asunnon ilma vaihtuu ja maaperän kosteus haihtuu. Laatikon sisään voi tehdä myös erillisiä huoneita. Nikkarointitaitoiset voivat tehdä laatikkoon myös harjakaton, tai päällystää katon huovalla. Oviaukkoon voi askarrella myös tunnelin, mikä entisestään suojaa siiliä pedoilta ja vedolta.

Laatikko asetetaan loppukesällä tai viimeistään alkusyksyllä alassuin kuivaan paikkaan niin, ettei sulavesi pääse suojasäällä valumaan sisään. Paras sijoituspaikka on pihan rauhallinen nurkkaus mahdollisimman kaukana kaduista ja ajoradoista. Paikka kannattaa valita myös siten, ettei aurinko paista tai tuuli puhalla siihen voimakkaasti. Talvella lumen voi antaa kasautua pesän päälle, sillä se toimii hyvänä lämmöneristäjänä.

Pesälaatikon pohjalle pannaan kerros soraa ja multaa. Itse laatikko täytetään kuivilla puunlehdillä tai heinällä. Siilit nukkuvat harvoin samassa pesässä, joten pesiä voi tehdä useita. Pesät kannattaa sijoittaa hyvän välimatkan päähän toisistaan, jottei siileille synny kahnauksia talvipaikasta.

Keväällä siili etsii sopivaa paikkaa poikimiseen, ja saattaa käyttää siihen tarkoitukseen myös talvipesää. Pesä on siksi hyvä puhdistaa huhti-toukokuun vaihteessa, siilien jo herättyä, mutta ennen perheenperustamista. Toinen puhdistus kannattaa tehdä heinä-elokuun vaihteessa ennen siilien käymistä unille. Siilien horroskausi kuitenkin vaihtelee vuoden kylmyydestä riippuen. Kannattaa siis tarkistaa, onko talossa asukkaita ennen sen puhdistamista.

Lisätietoa siilin talvipesästä ja sen rakentamisesta löytyy Siili kiikarissa -sivustolta.

Viisi tapaa auttaa siiliä -artikkeli.

Siilien voi olla vaikea löytyy sopivia elinympäristöjä ihmisten siistimistä kaupunkitiloista. Kuva: Xavier Locquet Vandenberghe

Jaa sosiaalisessa mediassa