Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Soiden ennallistamisen tilannekatsaus #1

Julkaistu alunperin Hiilipörssin verkkosivuilla nimellä ”Hiilipörssin osavuosikatsaus” 24.10.2018. Lue tästä Hiilipörssin nykytilanteesta 

Hiilipörssin ensimmäiset kuukaudet ovat sujuneet vauhdikkaasti – hiilisijoituksia on kertynyt jo 230 000 € edestä ja niiden takana on 550 innokkaan sijoittajan kasvava joukko! Tämä on siis Hiilipörssin tilanne vajaat 5 kuukautta avaamisen jälkeen. Se on huima suoritus!

Pienintä 50 € sijoitusta eli 6 aarin ennallistamista on myyty eniten, mutta taloudelliselta volyymiltään suurin on 4000 € sijoitus, joita on peräti 28 kappaletta. Tämä tarkoittaa sitä, että Hiilipörssin ensimmäisen ennallistettavan suon, Lestijärven Joutenneva-Tummunnevan ennallistamiseen tarvittava korkeintaan 100 000 euron summa tuli täyteen jo syyskuun alkupäivinä. Jos siis teit sijoituksesi ennen syyskuuta, rahasi uppoavat nimenomaan tuonne Lestijärven suohon.

Nyt onkin aika kääriä hihat ja ryhtyä varsinaiseen ilmastotyöhön: ojitetun suon ennallistamiseen. Sijoitusten ansiosta Lestijärven Joutenneva-Tummunnevan suon ennallistamisen suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Ensimmäiset toimet tehdään tulevana talvena, roudan sallimalla etenemistahdilla. Jokainen suo on erilainen, joten ennallistaminen tulee suunnitella aina hyvin etukäteen, ennallistamisasiantuntijan toimesta.

Hieno ja iloinen asia on, että ensimmäinen suokohde löytyi Metsähallituksen hallinnoimilta meidän kaikkien yhteisiltä mailta Keski-Pohjanmaalta. Ennallistustyön kohteena on reilun 100 hehtaarin suo-ala. Koko suoaltaan ala on Joutenneva-Tummunnevalla 272 hehtaaria, koska lisäksi mukaan lasketaan soiden ojittamattomat, kuivuvat keskustat. Ne tulevat myös toipumaan takaisin suoksi, kun ojat tukitaan. Päivitämme ajankohtaista-sivulle lisää tietoa ensimmäisen suon ennallistamisesta sitä mukaa kun työ etenee. Täältä voit myös lukea lisää siitä, miten ennallistaminen käytännössä tapahtuu.

Ennallistamista kaipaavat, ojitetut suot eivät toki tähän lopu, vaan seuraavana ennallistettavina tulevat olemaan Kuivaniemen Pekkasuo ja Suo-Laiha-Iso-Suo -alue Puolangalla. Näille soille etsitään parhaillaan lisää hiilisijoittajia!

Suurkiitos kaikille hiilisijoittajille ja suonsa Hiilipörssiin lahjoittaneille – olette sankareita!

Jaa sosiaalisessa mediassa