Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to: Vesien ja retkeilyn lisäraha tarpeeseen, turpeen veronkorotus vasta ensi askel

Luonnonsuojeluliitto on iloinen vesiensuojelun sekä retkeilyn budjettiriihessä saamasta lisärahoituksesta. Myös turpeen verotuksen nosto tulee tarpeeseen, mutta sen mittakaava ja merkitys jäivät liian vähäiseksi.
Jukajoen ennallistaminen. Kuva: Anne Hirvonen & Hanna-Kaisa Hellsten
Kuva: Anne Hirvonen & Hanna-Kaisa Hellsten

Vesiensuojelu

Kulunut sinileväkesä näytti, että Itämerityön ja vesiensuojelun rahoituksen nosto 15 miljoonalla eurolla vuodessa kolmen vuoden ajan tulee todelliseen tarpeeseen. Näin vähennetään maatalouden vesistökuormitusta, edistetään ravinteiden kierrätystä ja kehitetään kaupunkien hulevesien hallintaa. Lisää rahaa tulee myös Itämeri-tutkimukseen ja esimerkiksi laivanhylkyjen öljyntorjuntaan.

Retkeily

Ympäristön näkökulmasta hyvää on myös, että Metsähallituksen ulkoilua ja luontomatkailua tukevien rakenteiden kunnossapitoon tuli lisärahoitusta 1,9 miljoonaa euroa. Nyt Metsähallitus on joutunut luopumaan monista ulkoilua ja luontomatkailua tukevista taukopaikoista ja pitkospuiden korjaustöistä. Luontopalveluiden korjausvelkaa riittää runsaasti tulevillekin hallituksille, sillä sitä on retkeilykohteilla jopa 44 miljoonaa euroa ja historiakohteilla lisäksi 72 miljoonaa.

Turve

Kolmas Luonnonsuojeluliiton budjettiriiheen vaatima asia oli turpeen verotuksen nosto. Nyt siinä päästiin vähän eteenpäin. Yhteensä turpeen ja työkone- ja lämmityspolttoaineiden energiaveroja kiristetään 22 miljoonalla eurolla. Turpeen haitallinen verotuki vuoden 2019 budjetissa ylittää silti 160 miljoonaa euroa. Energiaturpeen päästöt ylittävät kivihiilen päästöt, eikä turpeen erityiskohtelu verotuksessa jatkossa ole perusteltua. Se tarkoittaa, että turpeen veronkorotus on ensimmäisenä jonossa, kun Suomen ilmastopolitiikkaa jatkossa vahvistetaan.

Turpeen verotuksen ja monen muun asian yksityiskohdat nähdään vasta budjettikirjassa, joka julkaistaan 17.9.

Lisää aiheesta

Luonnonsuojeluliiton esitykset budjettiriiheen

Lisätiedot

Otto Bruun, suojeluasiantuntija (ympäristölle haitalliset tuet, ilmasto- ja energia-asiat), puh. 040 631 3399, otto.bruun(a)sll.fi

Tapani Veistola, erityisasiantuntija (vedet, retkeilyalueet) puh. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa