Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to esittää Suomeen lentoveroa – yli puolet suomalaisista kannattaa

Suomen luonnonsuojeluliitto esittää, että Suomi ottaa käyttöön monien muiden Euroopan maiden tavoin lentoveron, jolla hillittäisiin lentoliikenteen päästöjen erittäin nopeaa nousua. Verotulot tulisi kohdistaa ilmastonmuutosta hillitsevien liikennemuotojen tukemiseen.

Pexels CC0

Suomen Luonto -lehden tänään julkistaman kyselytutkimuksen mukaan 52 prosenttia suomalaisista kannattaa lentoveron käyttöönottoa, myös Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan 53 prosenttia kannattaa veroa.

”Lentomatkailu on nopeimmin kasvavia ilmasto-ongelmia ja se edellyttää valtioilta uusia toimia. Kahden kyselyn samansuuntaiset tulokset antavat pontta lentoveron säätämiselle Suomeen”, toteaa Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

”Lentämisen ilmastopäästöt kasvavat tällä hetkellä useilla prosenteilla vuosittain. Esillä olevat tekniset ratkaisut, uudet polttoaineet tai lentoalan päästötavoitteet eivät merkittävästi muuta suuntaa. Päästöt uhkaavat kaksinkertaistua reilussa 15 vuodessa ja kova kasvu uhkaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita”, sanoo Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

”On poikkeuksellista, että kansalaisten enemmistö kannattaa kuluttajalle kohdistettavaa haittaveroa. Se osoittaa, että kansalaiset odottavat päättäjiltä toimia lentomatkailun nopeasti kasvavien päästöjen rajoittamiseksi. Lentäminen ei voi olla enää ilmastopolitiikan vapaamatkustaja”, Bruun sanoo.

Vero on vasta ensimmäinen toimi, jolla hillitään lentomatkailun päästöjen rajua kasvua, liitto muistuttaa. Lentoliikenteen fossiiliset polttoaineet ovat edelleen täysin verovapaita ja ulkomaan lennot arvonlisäverottomia.

Luonnonsuojeluliitto ehdottaa, että lentoveron käyttöönotto otetaan mukaan jo nykyisen hallituksen ensi vuoden budjettiin syksyn budjettiriihessä. Viimeistään se tulee sisällyttää seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan toteuttamista varten. Lentoverolla kerättävät tulot tulisi kohdistaa vähäpäästöisen liikenteen, kuten raideliikenteen, parantamiseen.

Liiton mielestä sopiva lentoveron taso voisi olla samaa luokkaa kuin muissa Euroopan maissa. Tällöin maksettaisiin vajaan kympin vero kotimaan lennoista kun taas kaukolennoista maksettaisiin useamman kymmenen euron vero (kts. taulukko 1).

Lukuisat Euroopan maat ottaneet lentoveron käyttöön

Lentovero otettiin huhtikuun alussa käyttöön Ruotsissa, jonka lisäksi vastaavaa veroa kerätään ainakin Saksassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Norjassa ja Itävallassa. Kaikissa näissä maissa maksetaan lipun hinnan lisäksi esimerkiksi EU:n sisäisten lentomatkojen osalta maksimissaan muutaman kympin tai Britanniassa enimmillään hieman suurempikin vero. Venäjällä myös ulkomaan lennoista maksetaan arvonlisäveroa, toisin kuin Suomessa ja muissa EU-maissa.

Lisää aiheesta

Suomen Luonnon juttu kyselytutkimuksen tuloksista 

Lisätiedot

Harri Hölttä, puheenjohtaja, harri.holtta(a)sll.fi, p. 040 7229224

Otto Bruun, suojeluasiantuntija, energia ja ilmasto, otto.bruun(at)sll.fi, p. 040 6313399

Jaa sosiaalisessa mediassa