Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Haluatko perustaa luon­non­suo­je­lua­lu­een satavuotiaalle Suomelle?

Omistatko tai omistaako sukusi metsää? Vielä ehdit juhlia Suomen sataa vuotta omalla luonnonsuojelualueella. Suojelemalla metsää Luontolahjani-kampanjassa valtio suojelee omaansa yhtä suuren alueen.
Tapani Veistola tarkastamassa tulevaa luonnonsuojelualuetta. Kuva: Tapani Veistola
Maanomistaja ja ELY-keskus tarkastamassa perustettavaa Luontolahjani-luonnonsuojelualuetta. Kuva: TVe/SLL

Tänä vuonna Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan ilmoitetut yksityiset suojelualueet tuovat suojelulle tuplahyödyn. Valtio on luvannut suojella yhtä suuren alueen omistaan. Tähän mennessä on suojeltu 811 hehtaaria. Jo tämä tuo siis suojeluun yli 1600 hehtaaria.

Mitä tehdä?

Tarkemmat ohjeet ja lomake löytyvät Luontolahjani satavuotiaalle -sivulta.

Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola suojeli Keski-Suomessa sijaitsevan metsänsä näin:

1. Veistola jätti hakemuksen nettisivujen kautta, heti kun ne avautuivat 14.1.2017. Perustelujen ei tarvitse olla vaikeita: ”Tämä on sukuni perintömetsä, osa sen historiaa ja omia juuriani Suomen sydämessä. Juuri nyt metsäluonnon tila on huono, haluan kantaa oman pienen korteni kekoon – jokaista suojeluhehtaaria tarvitaan. Lähivuosikymmeninä tästäkin pienestä palasta – jopa sen rääseikköosasta – tulee parempi pikku luonnon saareke talousmetsien keskelle.”

2. Seuraavaksi oli vuorossa visiitti metsälle Jämsässä Keski-Suomen ELY-keskuksen Aulis Jämsän, vaimon ja biologiveli Simo Veistolan kanssa 20.7. Ilmeni, että metsän nuoremmankin osan oli luonto jo itse ennallistunut ”peikkometsäksi”, jossa oli lahopuutakin ihan kivasti. Samalla huomattiin, että metsä sijaitsi mukavasti kahden Natura-alueen välissä luoden niiden väliin ”askelkiven”. Metsä olisi ollut METSO-kelpoinen. Mutta koska tänä vuonna valtiolla ei ole rahaa METSO-ohjelmalle yhtä hyvin kuin ensi vuonna, Luontolahja satavuotiaalle -kampanja ja yksityinen luonnonsuojelualue olivat hyvä ratkaisu.

3. Metsävierailun jälkeen Keski-Suomen ELY-keskus teki päätöksen Kulovuoren suojelualueen perustamisesta 21.8.

4. Kun päätös tuli lainvoimaiseksi, YM ja MMM muistivat vielä kunniakirjalla. Metsä siirtyy mukaan siihen hehtaaripottiin, jonka valtio sitten omalta osaltaan suojelee Luontolahjani-kampanjassa.

Lisää Luontolahjani-kampanjasta voit lukea kampanjan sivuilta: www.luontolahjani.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa