Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to iloitsee uhanalaisen ankeriaan pyynnin lopettamisesta Itämerellä

Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa Euroopan komission esitystä lopettaa uhanalaisen ankeriaan pyynti Itämeressä. Liiton mielestä Suomessa tulee myös ryhtyä ankeriaan vaellusesteiden poistamiseen patoja purkamalla ja ankeriaalle sopivia kalateitä tekemällä.

Ankerias
Ankerias. Kuva: Bernard Dupont / (CC BY-SA 2.0)

Ankerias on äärimmäisen uhanalainen kansainvälisesti ja Itämerellä sekä erittäin uhanalainen Suomessa. Euroopan ankeriaskanta on romahtanut 98 prosenttia 30 vuodessa. Kannan väheneminen johtuu ylikalastuksesta sen pitkän vaelluksen aikana Sargassomerelle ja takaisin, vaellusjokien patoamisesta ja saastumisesta. Kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES on vaatinut suosituksissaan vähentämään ankeriaan eri syistä johtuvaa kuolleisuutta niin pieneksi kuin mahdollista.

Ankeriaan suojelun tehostamiseksi Euroopan komissio on esittänyt tänään ankeriaan rauhoittamista kalastukselta Itämerellä.

”Tämä on hyvä uutinen ja selvä merkki myös EU:n jäsenmaille, että niiden tulee tehdä enemmän ankeriaan suojelussa”, sanoo Coalition Clean Baltic -järjestön pääsihteeri Mikhail Durkin.

”Suomessa on aika päivittää myös kansallinen ankeriaan hoitosuunnitelma niin, että siihen lisätään vaellusjokien patojen purku tai ankeriaalle turvallisten kalateiden tekeminen”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

”Kalatiet on tärkeä tehdä niin, että ankeriaat eivät joudu voimalaitosten turbiineihin niiden uidessa merta kohti kutemaan. Nyt järviin tehtävät ankeriasistutukset menevät hukkaan, kun mereen vaeltavat ankeriaat menevät vesivoimalaitoksissa palasiksi.”

Ankeriaan kalastuksella ei Suomessa ole myöskään taloudellista merkitystä.

 

Lisätietoja

Tapani Veistola, erityisasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. +358 400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi (suomeksi)

Nils Höglund, kalastuspolitiikan asiantuntija, Coalition Clean Baltic, p. +46 708 679 249 (ruotsiksi)

Mikhail Durkin, pääsihteeri, Coalition Clean Baltic, +46 739 770 793 (englanniksi)

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa