Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kuntavaalit ovat ym­pä­ris­tö­vaa­lit

Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistolan mielestä jokaisen luonnonsuojelijan kannattaa äänestää kuntavaaleissa. Kuntien tehtävien muuten vähetessä ympäristöasioiden suhteellinen merkitys nimittäin kasvaa. Äänestämällä jokainen voi vaikuttaa oman lähiluontonsa kaavoitukseen, kunnan metsien hakkuisiin tai suojeluun Suomi 100 -suojelualueena. Kunta vaikuttaa ympäristöön merkittävästi myös energiaratkaisuilla, julkisilla hankinnoilla ja ympäristökasvatuksella.

Maakuntauudistuksen myötä ympäristöasioiden merkitys kasvaa kunnissa, kun niiden muut tehtävät vähenevät. Kunnille jää isoista tehtävistä vain ympäristö ja koulutus. Siksi kuntavaalit ovat ympäristövaalit.

Suomen luonnonsuojeluliitolla on neljä vaaliteemaa: 1) luonto ja ulkoilu turvattava, 2) ilmastoystävällinen kunta uusiutuviin siirtymällä, 3) ympäristökavatus kunniaan kunnissa ja 4) julkiset hankinnat kestäväksi.

Jokaisesta näistä teeseistä on tehty oma digiflyer, jossa asiaa on avattu enemmän. Niitä voi jakaa ehdokkaille ja ystäville somessa!

Ympäristömyönteisyys äänestämällä päätöksiksi

Ympäristöllä on kansalaisten vahva tuki. Ylen vaalikoneen mukaan 73 % ehdokkaista ei joustaisi ympäristöstä. Nyt on tärkeää äänestää sellaisia ehdokkaita, jotka haluavat puolustaa ympäristöä valtuustossa.

Suomen luonnonsuojeluliitto ei neuvo, mitä puoluetta tai ehdokasta kannattaa äänestää, koska liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton luonnon etujärjestö. Voit vertailla puolueiden ohjelmia, ehdokkaiden vaalikonevastauksia tai kysyä heiltä suoraan tavatessasi heitä turuilla ja toreilla. Voit tehdä heille Luonnonsuojeluliiton vaaliteemojen neljän kohdan testin tai kysyä paikallisesta ympäristökiistastasi!

Muista äänestää!

Äänestä joko ennakkoon tiistaihin 4.4. mennessä tai varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 9.4.!

Tapani Veistola
Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija.

Jaa sosiaalisessa mediassa