Luonnonsuojeluliitossa tehdään jatkuvasti töitä soiden pelastamiseksi. Kymmeniä soita on saatu turvaan turpeenotolta. Pitkäjänteinen vaikuttamistyö on tuottanut tulosta, mutta vielä on paljon tehtävää. Ojitetut suot odottavat ennallistajiaan.

Me tunnemme Suomen suot

Vuonna 2015 Luonnonsuojeluliitto vaikutti valtionmaiden suojeluohjelman lopputulokseen muun muassa inventoimalla kohteita sekä esittämällä suojelurajauksia, jotka parhaiten turvaisivat soiden monimuotoisuutta ja vesitaloutta. Osin liiton työn tuloksena saatiin välittömien suojelutoimien piiriin noin 36 000 hehtaaria valtion maiden arvokkaimpia soita. Työ ei ole ainoa laatuaan. Luonnonsuojelijat ovat kartoittaneet suojelunarvoisia soita jo vuosikymmenien ajan. Ensimmäiset suojeluohjelmat valtionmaille valmistuivatkin jo 1960-luvulla.

Uhatut suot kartalla

Tutustu uhattuihin soihin eri puolilta Suomea, niiden luontoarvoihin ja tilanteeseen kartalla. Kartalla näet arvokkaita soita , jotka on luonnonsuojelutyön tuloksena saatu turvaan ja suojeltua (vihreät merkit kartalla). Joiltain soilta Vapo tai muu toimija on toistaiseksi vetänyt lupahakemuksensa pois (keltaiset merkit kartalla). Suurin osa soista on edelleen uhattuina tai menetetty (punaiset merkit kartalla) – näiden soiden pelastamiseksi Suomen luonnonsuojeluliitto piireineen ja yhdistyksineen jatkaa kamppailua.

Soiden en­nal­lis­ta­mi­nen

Ojitus on tuhonnut suomalaista suoluontoa, sotkenut vesistöjä ja aiheutettanut turpeen hajoamista ilmakehään. Onneksi vanhoja virheitä voidaan korjata ennallistamalla. Se lisää suoluonnon monimuotoisuutta, parantaa vesistöjen tilaa ja turvaa suomalaisten soiden hiilivarastoja. Luonnonsuojeluliitto ennallistaa soita lahjoitusvaroin. Lue lisää ja lahjoita ennallistamistyöhömme.

Lue lisää

Kuva: Adobe Stock

Julkuneva on esimerkki soiden suo­je­lu­voi­tois­ta

Vapo yritti saada Julkunevan suolle ympäristölupaa turpeenotolle 20 vuoden ajan. Saman ajan paikalliset toimijat vastustivat sitkeästi hanketta. Kesällä 2016 Aluehallintovirasto antoi Vapon hakemukselle lopullisen hylkäävän päätöksen. Laaja ja lajirikas suokokonaisuus säästyi tuholta.

Tämä on yksi esimerkki kymmenistä soista, jotka Luonnonsuojeluliitto, sen piirit ja yhdistykset ovat pelastaneet turpeenotolta.

Lue Luonnonsuojelijan juttu

Kuva: Matti Nieminen

Tavoitteemme

Suomi on soiden maa. Lähes kolmannes maamme pinta-alasta on ollut alunperin suota. Nyt 80 % eteläisen Suomen soista on ojitettu ja vain 3,7 % eteläisistä soista on suojeltu. Suot tarvitsevat apuamme.

Lue lisää soidensuojelusta

Tule mukaan

Jokainen voi toimia suoluonnon ja puhtaampien vesistöjen puolesta. Helppo tapa on lahjoittaa soidensuojelutyölle. Voit myös esimerkiksi osallistua ennallistamistalkoisiimme.

Katso mitä sinä voit tehdä