Soiden en­nal­lis­ta­mi­nen

Ojitus on tuhonnut suomalaista suoluontoa, sotkenut vesistöjä ja aiheutettanut turpeen hajoamista ilmakehään. Onneksi vanhoja virheitä voidaan korjata ennallistamalla. Se lisää suoluonnon monimuotoisuutta, parantaa vesistöjen tilaa ja turvaa suomalaisten soiden hiilivarastoja. Luonnonsuojeluliitto ennallistaa soita lahjoitusvaroin. Lue lisää ja lahjoita ennallistamistyöhömme.

Lue lisää

Kuva: Adobe Stock

Julkuneva on esimerkki soiden suo­je­lu­voi­tois­ta

Vapo yritti saada Julkunevan suolle ympäristölupaa turpeenotolle 20 vuoden ajan. Saman ajan paikalliset toimijat vastustivat sitkeästi hanketta. Kesällä 2016 Aluehallintovirasto antoi Vapon hakemukselle lopullisen hylkäävän päätöksen. Laaja ja lajirikas suokokonaisuus säästyi tuholta.

Tämä on yksi esimerkki kymmenistä soista, jotka Luonnonsuojeluliitto, sen piirit ja yhdistykset ovat pelastaneet turpeenotolta.

Lue Luonnonsuojelijan juttu

Kuva: Matti Nieminen

Tavoitteemme

Suomi on soiden maa. Lähes kolmannes maamme pinta-alasta on ollut alunperin suota. Nyt 80 % eteläisen Suomen soista on ojitettu ja vain 3,7 % eteläisistä soista on suojeltu. Suot tarvitsevat apuamme.

Lue lisää soidensuojelusta

Tule mukaan

Jokainen voi toimia suoluonnon ja puhtaampien vesistöjen puolesta. Helppo tapa on lahjoittaa soidensuojelutyölle. Voit myös esimerkiksi osallistua ennallistamistalkoisiimme.

Katso mitä sinä voit tehdä