Irti turpeesta

Turpeen poltosta luopuminen on helpoin ilmastoteko, jonka Suomi voi tehdä. Kansalaisaloitetta turpeen polton takarajan asettamiseksi käsitellään eduskunnassa lokakuusta 2021 alkaen. Nyt on tärkeä hetki asettaa poliittista painetta aloitteen edistämiseksi!

Tutustu kansalaisaloitteeseen

Kuva: Ansel Siegenthaler

Siirry sisältöön

Aktiivisilla kansalaisilla on merkittävä rooli Irti turpeesta -kampanjan tavoitteiden saavuttamisessa. Voit osallistua itsellesi sopivimmalla tavalla esimerkiksi herättämällä keskustelua sosiaalisessa mediassa, kirjoittamalla mielipidekirjoituksen paikallislehteen, ottamalla yhteyttä kansanedustajaan, tekemällä humoristisen meemin tai liittymällä jäseneksemme. Löydät tältä sivulta tarkempia vinkkejä ja materiaaleja, joita hyödyntämällä voit tukea kampanjaa. Ole mukana suojelemassa luontoa ja hillitsemässä ilmastokriisiä!

Suot ovat osa suomalaista kulttuuria. Keräämme soilta syksyisin marjoja ja hiihdämme pitkin soiden rauhallisia aukeita talvisin. Suomalaiset haluavat suojella jäljellä olevia soita. 

Turpeen kaivaminen tuhoaa alueen suoluonnon täysin. Tämän takia suoluonto ja soiden lajit uhanalaistuvat. Lisäksi turpeen kaivaminen kuormittaa vesistöjä. Se tekee mökkirannoista liejuisia ja tukkii kalojen kiduksia. 

Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamiseksi

Yli 50 000 suomalaista allekirjoitti kansalaisaloitteen turpeen energiakäytön lopettamiseksi, ja aloite luovutettiin eduskunnalle 20.4.2021. Eduskunnalla on velvoite ottaa tarvittavat kannatusilmoitukset kerännyt kansalaisaloite käsiteltäväksi, mutta aloitteen hyväksyminen samoin kuin mahdolliset muutokset aloitteeseen jäävät eduskunnan harkittaviksi.

Information om kampanjen på svenska.

Kysymyksiä ja vastauksia

Tietoa muun muassa turpeen ilmasto- ja työllisyysvaikutuksista.

Lue lisää

Osallistu kampanjaan

Liity joukkoomme turvaamaan soiden tulevaisuus! Täältä löydät vinkkejä ja aineistoja kampanjan tukemiseen.

Näin voit auttaa

Kampanjan uutisia

Kia Aarnio: Ilmastokriisi ratkaistaan ihmisten voimalla

Ihmismielessä on psykologisia esteitä sille, ettei muutosta ekologisesti kestävään yhteiskuntaan ole vielä saatu aikaiseksi. Ilmastokriisin hillitseminen ja maailman muuttaminen vaatii sitä, että ihmiset voimaantuvat uskomaan omaan valtaansa, kirjoittaa Kia Aarnio.

Lue lisää

Ympäristöjärjestöt: Ilmastopäätökset maaliin budjettiriihessä

Syyskuun budjettiriihi on hallitukselle ainutlaatuinen maalinteon paikka, muistuttavat Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja WWF. Päättämällä puuttuvista keinoista hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteen saavuttamiseksi hallitus voi nostaa Suomen pysyvästi ilmastoratkaisijoiden valokeilaan ennen Glasgow’n ilmastokokousta marraskuussa.

Lue lisää
Lue lisää kampanjan uutisia

Kampanjassa mukana