Irti turpeesta

Turpeen poltosta luopuminen on helpoin ilmastoteko, jonka Suomi voi tehdä.

Allekirjoita kansalaisaloite

Kuva: Ansel Siegenthaler

Siirry sisältöön

Suot ovat osa suomalaista kulttuuria. Keräämme soilta syksyisin marjoja ja hiihdämme pitkin soiden rauhallisia aukeita talvisin. Suomalaiset haluavat suojella jäljellä olevia soita. 

Turpeen kaivaminen tuhoaa alueen suoluonnon täysin. Tämän takia suoluonto ja soiden lajit uhanalaistuvat. Lisäksi turpeen kaivaminen kuormittaa vesistöjä. Se tekee mökkirannoista liejuisia ja tukkii kalojen kiduksia. 

Turve kuuluu suohon

Turpeen poltto on saastuttavampaa kuin kivihiilen poltto. Lisäksi turpeen energiakäyttö tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin henkilöautoliikenne, vaikka turpeella tuotetaan vain pieni osa Suomen sähköstä ja lämmöstä.

Turpeen poltosta luopuminen on helpoin ilmastoteko, jonka Suomi voi tehdä. 

Onneksi turpeen poltolle on vaihtoehtoja. Tehdään muutos yhdessä, hallitusti ja oikeudenmukaisesti.

Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamiseksi

Kansalaisaloitteemme tähtää lakimuutokseen, jolla lopetetaan turpeen energiakäyttö vuoteen 2025 mennessä. Meillä on kuusi kuukautta (elokuusta helmikuuhun) aikaa kerätä 50 000 kannatusilmoitusta, jotta aloite siirtyy eduskunnan käsittelyyn keväällä 2021.

Jotta 50 000 allekirjoitusta saavutetaan, juuri sinun panoksesi on erittäin tärkeä. Tule mukaan keräämään allekirjoituksia aloitteen tueksi!

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa verkossa kansalaisaloite.fi -palvelussa tai paperisella kannatusilmoituksella (tulostettava pdf). Toimita paperiset kannatusilmoitukset Suomen luonnonsuojeluliiton toimistolle Helsingin Lauttasaareen:

Suomen luonnonsuojeluliitto ry
Itälahdenkatu 22 b A
00210 Helsinki

Information om kampanjen på svenska.

Kysymyksiä ja vastauksia

Tietoa muun muassa turpeen ilmasto- ja työllisyysvaikutuksista.

Lue lisää

Osallistu kampanjaan

Liity joukkoomme turvaamaan soiden tulevaisuus! Täältä löydät vinkkejä ja aineistoja kampanjan tukemiseen.

Näin voit auttaa

Kampanjan uutisia

Milloin Vapo päästää irti turpeesta?

Valtionyhtiöiltä odotetaan vastuunkantoa ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta. Tämä on vaikea yhtälö Vapolle, jonka liikevaihto on vahvasti kiinni turpeessa. Miltä näyttäisi 1,5 asteen politiikan mukainen Vapo, kysyy Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Lue lisää

Soidensuojelun elävä legenda

Rauno Ruuhijärven elämäntarina kietoutuu Suomen soidensuojelun ympärille. Ruuhijärvi, 90, on nähnyt Suomen luonnonsuojelusta kaiken – ja vaikuttanut vielä enemmän.

Lue lisää

Turpeen poltto ei pääty itsestään

Päästöoikeuden tuleva hinta ei välttämättä yksinään riitä lopettamaan ilmastolle, luonnolle ja vesistöille haitallista turpeen polttoa. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman selvityksen kaikki skenaariot sisälsivätkin myös turpeen veronkorotuksen. Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä turpeen poltolle tulisi asettaa selkeä päättymispäivä. Liitto ajaa turpeen polton lopettamista viime viikolla julkaistulla Irti turpeesta -kansalaisaloitteella.

Lue lisää

Suo hoitaa vesiämme

Suomessa vettä sataa enemmän kuin haihtuu. Siitä alkaa veden pitkä matka maan kamaralla. Ennen kuin vesi saapuu järveen ja mökkirannalle, se suodattuu suon kautta. Jos suo on jäljellä.

Lue lisää

Kampanjassa mukana