Voittoja luonnolle 2021
Luonnonsuojelija-lehti kokosi vuoden 2021 huippuhetkiä.
Lue lisääSaavutettavuustyökalut
Turpeen poltosta luopuminen on helpoin ilmastoteko, jonka Suomi voi tehdä. Kansalaisaloitetta turpeen polton takarajan asettamiseksi käsitellään eduskunnassa lokakuusta 2021 alkaen. Nyt on tärkeä hetki asettaa poliittista painetta aloitteen edistämiseksi!
Tutustu kansalaisaloitteeseenKuva: Ansel Siegenthaler
Siirry sisältöönAktiivisilla kansalaisilla on merkittävä rooli Irti turpeesta -kampanjan tavoitteiden saavuttamisessa. Voit osallistua itsellesi sopivimmalla tavalla esimerkiksi herättämällä keskustelua sosiaalisessa mediassa, kirjoittamalla mielipidekirjoituksen paikallislehteen, ottamalla yhteyttä kansanedustajaan, tekemällä humoristisen meemin tai liittymällä jäseneksemme. Löydät tältä sivulta tarkempia vinkkejä ja materiaaleja, joita hyödyntämällä voit tukea kampanjaa. Ole mukana suojelemassa luontoa ja hillitsemässä ilmastokriisiä!
Suot ovat osa suomalaista kulttuuria. Keräämme soilta syksyisin marjoja ja hiihdämme pitkin soiden rauhallisia aukeita talvisin. Suomalaiset haluavat suojella jäljellä olevia soita.
Turpeen kaivaminen tuhoaa alueen suoluonnon täysin. Tämän takia suoluonto ja soiden lajit uhanalaistuvat. Lisäksi turpeen kaivaminen kuormittaa vesistöjä. Se tekee mökkirannoista liejuisia ja tukkii kalojen kiduksia.
Yli 50 000 suomalaista allekirjoitti kansalaisaloitteen turpeen energiakäytön lopettamiseksi, ja aloite luovutettiin eduskunnalle 20.4.2021. Eduskunnalla on velvoite ottaa tarvittavat kannatusilmoitukset kerännyt kansalaisaloite käsiteltäväksi, mutta aloitteen hyväksyminen samoin kuin mahdolliset muutokset aloitteeseen jäävät eduskunnan harkittaviksi.
Tietoa muun muassa turpeen ilmasto- ja työllisyysvaikutuksista.
Lue lisääLiity joukkoomme turvaamaan soiden tulevaisuus! Täältä löydät vinkkejä ja aineistoja kampanjan tukemiseen.
Näin voit auttaaLuonnonsuojelija-lehti kokosi vuoden 2021 huippuhetkiä.
Lue lisääLausuimme työ- ja elinkeinoministeriölle turvekoneiden romutuspalkkiosta.
Lue lisääSuomen luonnonsuojeluliiton käynnistämä Irti turpeesta -kansalaisaloite oli tänään torstaina 14.10.2021 eduskunnan lähetekeskustelussa. Keskustelussa vilisivät tutut väärät väitteet.
Lue lisääSuomen luonnonsuojeluliiton mielestä hallituksen tavoite puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä on riittämätön. Turpeen energiakäyttö tarvitsee selkeän lopetuspäivämäärän, sillä se edistää myös oikeudenmukaisen siirtymän toteuttamista. Siirtymä ei kuitenkaan voi tapahtua tekohengittämällä turvealaa.
Lue lisääIhmismielessä on psykologisia esteitä sille, ettei muutosta ekologisesti kestävään yhteiskuntaan ole vielä saatu aikaiseksi. Ilmastokriisin hillitseminen ja maailman muuttaminen vaatii sitä, että ihmiset voimaantuvat uskomaan omaan valtaansa, kirjoittaa Kia Aarnio.
Lue lisääLuonnonsuojeluliitto piti EU:n kestävän rahoituksen kyselyssä luonnoksia hyvinä. Liitto muistutti kaikkien turvetuotteiden ja kansallisen metsätalouden ongelmiasta sekä vesivoimassa ympäristövirtaamien tarpeesta.
Lue lisääSyyskuun budjettiriihi on hallitukselle ainutlaatuinen maalinteon paikka, muistuttavat Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja WWF. Päättämällä puuttuvista keinoista hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteen saavuttamiseksi hallitus voi nostaa Suomen pysyvästi ilmastoratkaisijoiden valokeilaan ennen Glasgow’n ilmastokokousta marraskuussa.
Lue lisääSuojeluasiantuntija Liisa Toopakka muistuttaa, että soiden kannalta on yhdentekevää mihin kaivettu turve käytetään.
Lue lisää