Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset / Saastuttajalle maksamisen aika on ohi - pääseekö yritystukiremontti vihdoin vauhtiin?

Saastuttajalle maksamisen aika on ohi - pääseekö yritystukiremontti vihdoin vauhtiin?

Yritystukien remonttia on odotettu jo pitkään. Luonnonsuojeluliitto haluaa uudistuksiin vauhtia: Suomessa yli 85% noin 4,5 miljardin vuosittain maksettavista yritystuista on luonteeltaan saastuttavia käytäntöjä ylläpitäviä tai ympäristölle haitallisia.

Savupiiput_CC0
Kuva: Pexels / CC0
Parlamentaarinen yritystukityöryhmä vetää tänään keskiviikkona iltakokouksessaan oman linjansa yritystukiremontista. Yritystukien remonttia on odotettu jo pitkään ja Luonnonsuojeluliitto on vaatinut tukiremontin vauhdittamista.

Suomessa yli 85% noin 4,5 miljardin vuosittain maksettavista yritystuista ylläpitää saastuttavia käytäntöjä tai on ympäristölle haitallisia. Ympäristölle haitalliset tuet edustavat outoa "saastuttajalle maksetaan" -periaatetta, jonka aika on vääjäämättä ohi.

Haitalliset tuet estävät kestävää kehitystä suoraan, kuten Luonnonsuojeluliiton vuoden 2014 selvityksessä todettiin.

Laajaa yritystukiremonttia luvattiin Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa. Sittemmin asiasta on ollut vaikea löytää hallituspuolueiden välillä yksimielisyyttä. Erityisesti tukien saajat ovat kynsin hampain, sinänsä ymmärrettävästi, puolustaneet omia yritystukiaan. Vaikka energian tuhlaukseen kannustavat tuet on osoitettu tehottomiksi ja ympäristölle haitallisiksi, on niihin puuttuminen ollut hankalaa.

Asia siirrettiin viime syksynä parlamentaariseen työryhmään, jonka jäseniksi kutsuttiin kansanedustajien lisäksi muun muassa Metsäteollisuus, EK ja MTK.

"On erikoista, että edunsaajien edustajat kutsuttiin työryhmään mukaan sorvaamaan yritystukiuudistusta. Työryhmältä tulee odottaa selkeää signaalia, että haitallisten tukien aika on ohi. Työryhmällä on paikka näyttää, että yritystukiin pystytään tehokkaasti puuttumaan", toteaa Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Alustavien valuneiden tietojen perusteella hallituksen mittava tukiuudistus on supistumassa muutaman kymmenen miljoonan viilailuun. Mikäli näin käy, tukiuudistus siirtyy taas seuraavan hallituksen tehtäväksi. Uudistusten viivästyttäminen ei ole ratkaisu.

 

Verkkouutinen 4.4.2018