Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2009 / Kansanliike vaatii kansanäänestystä uraanivoimasta

Kansanliike vaatii kansanäänestystä uraanivoimasta

(25.1.2009) Oulun Ydintalvi-tapahtumaan viikonloppuna kokoontuneet kansanliikkeet vaativat kansanäänestystä uraanikaivoksista ja -voimaloista.

Jos uraanivoiman käyttö jatkuu, vaarana on että pienetkin uraaniesiintymät otetaan käyttöön. EU:n viimeisetkin uraanikaivokset on suljettu ympäristö- ja terveyssyistä. Uusia ydinvoimaloita ei tule avata, koska loppusijoitusta ei ole ratkaistu. Olkiluodon ydinjäteluolalla on pelkkä kokeilulupa.Oulussa

Uraanivoimaloiden sijasta kansanliike toivottaa yhtiöt tervetulleeksi rakentamaan uusiutuvaa energiaa. Silloin raha pysyisi Suomessa, kun taas uraanivoimalat tehdään paljolti ulkomaisten yhtiöiden ja työläisten voimin. Esimerkiksi tuulivoima työllistäisi myös vaikeuksissa olevaa kotimaista terästeollisuutta.

Ydintalvi-tapahtuma yhdisti koko Suomen uraanikaivosten, -voimaloiden ja -jätteen loppusijoituksen kanssa kamppailevat kansanliikkeet. Mukana oli osallistujia myös Ahvenanmaalta, Ruotsista, Iso-Britanniasta ja Saksasta.

Seuraavan kerran uraanivoimaa vastaan marssitaan Helsingissä Tshernobyl-päivänä sunnuntaina 26.4.

Lisätiedot:
- Janne Björklund, ydinvoimakampanjavastaava, Suomen luonnonsuojeluliitto, puhelin 050 535 3205, janne.bjorklund (at) sll.fi
- Markku Aho, Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastainen kansalaisliike, puhelin 044 576 7201
- Hannu Karvonen, Ydinverkosto, Oulun toimintaryhmä, puhelin 045 131 2511
- Mari Kunnari, Lappilaiset uraanivoimaa vastaan, puhelin 044 5577 846


Julkaisuvapaa valokuva mielenosoituksesta:

oulussa.jpg