Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2003 / Suomalaisrahoitteisen Indorayonin viskoositehtaan avaamista vastustetaan

Suomalaisrahoitteisen Indorayonin viskoositehtaan avaamista vastustetaan

(4.2.2003) Saksalaiset kirkolliset järjestöt United Evangelical Mission (UEM) ja Misereor (Saksan diakoniatyö) yhdessä indonesialaisten Watch Indonesian ja INFIDin kanssa ovat viime viikolla vedonneet Indonesian presidenttiin Megawati Sukarnoputriin, jotta Indonesian hallitus ei uudelleen avaisi saastuttavaa Indorayonin viskoositehdasta Sumatralla.

PT Inti Indorayon Utaman tehdas Porsean kaupungissa Sumatralla on vahvasti suomalaisten rakentama ja rahoittama. Tehtaassa on Rauma Repolan toimittamat pesu- ja valkaisukoneet ja sen raaka-aine tulee osin Jaakko Pöyry Consultingin perustamilta mäntyplantaaseilta, joihin Suomen Vientiluotto Oy antoi heinäkuussa 1989 14 miljoonan markan (noin 2,3 milj. euroa) kehitysyhteistyövaroin tuetun korkotukiluoton. Tehtaan omistaa suomalaisen UPM-Kymmenen yhteistyökumppani APRIL-yhtiö.

Tehdas on kuuluisa saastuttaja, joka ennen sulkemistaan vuonna 1999 laski puhdistamattomat jätevetensä suoraan alueen suurimpaan makeanveden altaaseen Toba-järveen sekä saastutti alueen ilman. Tutkimuksissa saasteiden todettiin aiheuttaneen paikallisille batak-kansaan kuuluville ihmisille ihosairauksia, hengitysvaikeuksia ja hermostollisia vahinkoja. Hakkuut, myös luonnonmetsissä, ovat puolestaan aiheuttaneet maanvyörymiä, vesikierron häiriöitä ja luonnonympäristön tuhoutumista. Tehtaan uudelleen avaaminen jatkaisi paikallisten ihmisten ja luonnon kärsimyksiä.

Vuonna 2000 Indonesian ympäristöministeriö suositteli tehtaan lopullista sulkemista, mutta marraskuussa 2002 Indonesian hallitus salli sen avaamiseen jälleen. Siitä lähtien paikalliset batakit ovat kiivaasti vastustaneet hanketta ja ottaneet yhteen paikallisen poliisin kanssa. Mellakoiden seurauksena 16 mielenosoittajaa vangittiin.

Vetoomuksessaan järjestöt vaativat konfliktin rauhanomaista ratkaisua ja vangittuna olevien batakien vapauttamista tai asiallista kohtelua, kuten lakiavun ja terveyspalvelujen tarjoamista. Kansalaisjärjestöjen vientiluottokampanja yhtyy vaatimuksiin ja perää suomalaisten asianosaisten vastuuta asiassa. Kansallisiin vientiluottoihin ja -takuisiin, myös ulkoministeriön hallinnoimiin korkotukiluottoihin, on saatava vastuullisuusmekanismit eli paikallisille ihmisille mahdollisuus vaatia korvauksia vahingollisista hankkeista. Sitovat ympäristö- ja sosiaaliset standardit estäisivät vastaisuudessa moisten katastrofien synnyn.

LISÄTIEDOT
Kansalaisjärjestöjen vientiluottokampanja
koordinaattori Tove Selin
puh. (09) 228 08 226, tove.selin@sll.fi