Susi kuuluu Suomen ja Euroopan luontoon, vaikka maamme hallitus ja EU tekevät kaikkensa sen hävittämiseksi

Tiedotteet

Suden suojelua pyritään nyt heikentämään kaikin keinoin. Tänään päättyy lausuntokierros metsästyslain muutoksesta, jonka perimmäisenä tavoitteena on päästä käynnistämään pitkään pannassa ollut suden kannanhoidollinen metsästys Suomessa. Viime viikolla EU:n komissio puolestaan esitti suden siirtämistä luontodirektiivissä löysemmin suojeltuun liitteeseen. Suomessa näin on jo ollut poronhoitoalueella, jossa käytännössä kaikki sudet ammutaan.
Susi

Susi on Suomessa edelleen erittäin uhanalainen laji. Metsästyslain muutoksella hallitus haluaa helpottaa suden metsästystä mitä pikimmiten. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että nykyistä laajempi sudenmetsästys voi alkaa vasta, kun lajin kanta on suotuisalla suojelun tasolla.

“Nyt on hyvä ymmärtää, että suurpedot, kuten susi, ovat osa Euroopan ekosysteemiin kuuluvaa eläinlajistoa. Kokonaisen lajin hävittämistä ajava politiikka kuvastaa luonnosta vieraantumista vakavalla tavalla”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Hanna Halmeenpää.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella säädettäisiin muun muassa suden suotuisan suojelutason vähimmäismäärästä. Suotuisan suojelutason mukaista susikannan kokoa ei kuitenkaan voi määrittää poliittisesti, vaan sen pitää perustua tutkittuun tietoon. 

Lakiluonnoksessa esitetään myös, että suurpetojen metsästyksen harkinnassa olisi jatkossa otettava huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset vaatimukset sekä alueelliset ja paikalliset erityispiirteet. Tällaisten epämääräisten lisäysten tarkoitus on vain hämärtää EU:n luontodirektiivissä asetettuja ensisijaisia ehtoja suurpetojen tappamiseen myönnetyille poikkeusluville, eikä niitä tule hyväksyä metsästyslakiin kirjattaviksi. Tappoluvan voi luontodirektiivin mukaan myöntää vain jollei muuta tyydyttävää ratkaisua ole ja laji on suotuisan suojelun tasolla. Luontodirektiivin ehtojen täytyy aina täyttyä sudenmetsästyksessä, eikä näitä ehdottomia edellytyksiä voida uusilla lisäyksillä muuttaa.

Tuomioistuimet ovat viime vuosina kumonneet lukuisia suurpetojen metsästyslupia, koska lupapäätösten perustelut ovat olleet lainvastaisia. Hallitus yrittää nyt ratkaista ongelmaa sillä, että metsästyslakiin lisättäisiin maa- ja metsätalousministeriölle mahdollisuus säätää asetuksella poikkeusluvan päämäärästä. Tämä ei poistaisi viranomaisen ja tuomioistuinten vastuuta ottaa huomioon metsästyksen päämäärän laillisuus ja hyväksyttävyys sekä EU-lainsäädäntö. 

“Maa- ja metsätalousministeriö on lähtemässä vaaralliselle linjalle esittäessään, että susikannan suotuisan suojelun tasosta ja suurpetojen metsästyksen päämääristä päätettäisiin poliittisesti kulloisenkin ministerin mielivaltaisten mieltymysten mukaisesti ja Suomea velvoittavan lainsäädännön vastaisesti“, sanoo toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

EU-komission päätös heikentää suden suojelutasoa Suomessa

Luonnonsuojeluliitto vastustaa jyrkästi suden siirtämistä luontodirektiivin alemman suojelutason liitteeseen EU:ssa. Tällä hetkellä Suomessa susi on jo matalamman suojelun tason liitteessä poronhoitoalueella, jossa kaikki susiyksilöt ammutaan poikkeusluvin. 

Myös nyt lausunnoilla olevassa metsästyslain muutoksessa kuitenkin ennakoidaan suden suojeluluokan heikentämistä EU:n luontodirektiivissä. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että luontodirektiivin edellyttämä suotuisan suojelutason velvoite koskee sutta koko Suomessa, olipa se missä luontodirektiivin liitteessä tahansa. 

Lainsäädännön heikentämisen sijasta paras tie eteenpäin on suurpetojen hoitosuunnitelmien päivitys kaikkia osapuolia tasapuolisesti osallistavalla tavalla. Tätä Luonnonsuojeluliitto on useasti esittänyt. Myös Susi-Life-hankkeessa ihmisen ja suden rinnakkaiselon edistämiseksi kehitettyjä hyviä käytäntöjä kannattaisi jatkaa. 

Lue lisää:

Luonnonsuojeluliiton lausunto 

Lisätietoja:

Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi

Hanna Halmeenpää, puheenjohtaja, p. 050 5644122, hanna.halmeenpaa@sll.fi 

Riku Lumiaro, suurpetoasiantuntija, p. 050 585 9857, riku.lumiaro@sll.fi

Ajankohtaista