Suomen luonnonsuojeluliiton EMKR-kommentit
–
Euroopan meri- ja kalatalousrahaston seuraavaa ohjelmakautta valmistellaan. Kritiikkiä annoimme panostamisesta Norjan loheen (sic!) ja kirjoloheen. Uutena haasteena nostimme elohopean ja sen yhteydet ojituksiin – ja lääkkeenä ennallistamiset.
29.1.2021
MMM
Suomen luonnonsuojeluliiton EMKR-kommentit
Viitaten kokoukseen 22.1.2021
Yleisesti ottaen Norjan lohi on kaikkine tuotantoketjun erikoisuuksineen volyymiltään kansainvälinen ympäristöongelma, ja kirjolohi puolestaan maailman kahdeksan pahimman haitallisen vieraslajin joukossa. Niille perustuvia toimenpiteitä emme voi mitenkään kannattaa vaan vastustaa.
Vesiviljelyllä ei muutenkaan saa lisätä Itämeren kuormitusta. Sillä on kuitenkin tiettyjä mahdollisuuksia suljetun kierron laitosten lisäksi lisäravinteita vielä kestävillä sisävesillä. Myös päästöjen vähentäminen mahdollistaa suurempaa tuotantoa nykyisten lupien rajoissa, mutta toisaalta Itämeressä kaikkien pitäisi nyt vähentää päästöjä entisestään.
Silakatkin tulee syödä ihmisten suoraan eikä ”Itämerirehun” ja kirjolohen kautta. Silakan käytön lisäämisessä ovat ohjelman ylivoimaisesti suurimmat mahdollisuudet.
Yhtenä strategisena uutena ongelmana on tullut järviemme kohonnut elohopeapitoisuus, joka uhkaa ammattikalastusta laajoilla alueilla. Se voi pudottaa pohjaa kotimaisen kalan lisäämistavoitteilta. Tilanne saattaa pahentua ilmastonmuutoksen aiheuttaman kausisateisuuden lisääntymisen takia, koska elohopeaa pääsee mm. ojitetuilta suo- ja metsäalueilta. Joissakin tapauksissa voimalaitospatojen säännöstely pahentaa asiaa (kun vedenpinta on ylhäällä, vesistöpäästöt voivat valuma-alueella pahentua). Tästä syystä erilaisia vesistönsuojeluhankkeita tulisi lisätä ja esimerkiksi HELMI-ohjelman ennallistamistavoitteita tulisi soiden, metsien ja pienvesien osalta laajentaa. Ks. pintavesiemme kemiallisen tilan kartta https://www.ymparisto.fi/pintavesientila#kemiallinen
SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO
Toimeksi saaneena, yhteistyöterveisin
Tapani Veistola
suojelupäällikkö
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Tapani Veistola
- +358 400 615 530
- tapani.veistola(a)sll.fi