Huomioita EU:n me­taa­ni­stra­te­gias­ta

Lausunnot

Kommentoimme valtioneuvoston selvitystä EU:n strategiasta metaanipäästöjen vähentämiseksi maa- ja metsätalousvaliokunnalle. Maatalouden ja jätesektorin päästöjä voitaisiin pienentää kiinnittämällä huomiota karjan määrään ja ruokahävikkiin.

E 139/2020 vp
MmV kirjallinen asiantuntijalausunto 1.12.2020

Maatalouden metaanipäästöt laskuun lihansyöntiä vähentämällä

Valtioneuvoston selvityksestä käy ilmi, että ihmistoiminnan aiheuttamista metaanipäästöistä iso osa EU:ssa (53 %) ja Suomessa (48 %) on peräisin maataloudesta. Valtaosan näistä päästöistä syntyy eläinten ruoansulatuksesta ja lannan käsittelystä.

Suomen näkemys siitä, etteivät kotieläinten ruoansulatukseen liittyvät toimet saa aiheuttaa haittaa eläinten hyvinvoinnille, terveydelle tai luonnollisille aineenvaihduntaprosesseille on hyvä mutta riittämätön. Kestävämpien elämäntapojen ja ruokavalioiden muutoksen merkitystä metaanipäästöjen vähentämisessä tulee painottaa lisää. Punaista lihaa syödään myös Suomessa liikaa, kasvipainotteisempaan ruokavalioon siirtymisellä on myös kansanterveydellisiä etuja kasvihuonekaasupäästöjen vähenemisen lisäksi.

Valtioneuvoston selvityksessä mainitaan, että kestävämpiin elämäntapoihin ja ruokavalioihin siirtymisen tueksi tarvitaan muun muassa neuvontaa ja informaatio-ohjausta. Näiden lisäksi lihankulutusta voitaisiin pienentää esimerkiksi muuttamalla julkisia hankintoja, haittaveroilla sekä uudelleenkohdistamalla maataloustukia.
EU:n strategiassa vaihtoehto vähentää metaanipäästöjä synnyttävien eläinten määrää jää valitettavan pienelle huomiolle. Maatalouden metaanipäästöjen pienentäminen tulisikin ottaa huomioon CAP:ssa, erityisesti siten että yhteinen maatalouspolitiikka tukisi karjan määrän vähentämistä varsinkin niillä alueilla EU:ssa joissa karjaa on hyvin paljon. Maatalouden metaanipäästöt voitaisiin sisällyttää myös teollisuuspäästödirektiiviin.

Myös jätesektorilla metaanipäästöjä voisi vähentää jätteen määrää vähentämällä

Valtioneuvoston selvitys kertoo, että metaanipäästöt ovat jo onnistuneesti laskussa Suomen jätesektorilla. Orgaanisesta jätteestä syntyviä päästöjä pystyttäisiin vähentämään myös syntyvän jätteen määrää vähentämällä, mikä jää strategiassa pienelle huomiolle. Esimerkiksi ruokahävikin vähentäminen voisi pienentää myös maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä.

Lisätietoja

Monimuotoisuusasiantuntija Liisa Toopakka

  • +358 40 504 2989
  • liisa.toopakka(a)sll.fi

Ajankohtaista