Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi / Sudenmetsästys tuomittiin oikeudessakin

Sudenmetsästys tuomittiin oikeudessakin

Maa- ja metsätalousministeriön metsästykseen perustuva susipolitiikka on kärsinyt haaksirikon. Kannanhoidollinen metsästys ei lopettanut salametsästystä. Laillisen ja laittoman metsästyksen yhteismäärä on ollut liian suuri. Näin susikantamme on romahtanut lähes puoleen. Uusin naula MMM:n susipolitiikan arkkuun on Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös. Se kumosi Parikkalaan niin sanotuilla sosiaalisilla syillä annetun tappoluvan.

Kuva: Kai Syttä (kuva lahjoitettu luonnonsuojelutyöhön)

Viime talvena riistahallinto siirtyi – ilmeisesti kannanhoidollisen metsästyksen oikeudellisten ym. ongelmien takia – niin sanottuihin sosiaalisilla syillä annettuihin sudentappolupiin. Idea oli jatkaa yleistä sudenmetsästystä uudentyyppisillä poikkeusluvilla. Ajatus oli, että sosiaalisia poikkeuslupia ei tarvitsisi perustella yhtä hyvin kuin vahinkoperusteisia poikkeuslupia.

Tälle pykäläkikkailulle tuli kuitenkin tappio, kun Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi Suomen riistakeskuksen myöntämän luvan. Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala osoitti valituksessaan, että Parikkalan luvan perustelut olivat riittämättömät. Näin ei ollut yleisen edun kannalta erittäin pakottavaa syytä luvan myöntämiseen.

Etelä-Saimaa -lehden mukaan Suomen riistakeskus harkitsee valitusluvan hakemista korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Lisäksi Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi Pohjois-Savon piirimme vastaavan valituksen. Tästä huolimatta riistahallinto joutuu kuitenkin nyt pohtimaan lupalinjaansa uudelleen tätä talvea varten.

Riistahallinnon olisi parasta palata nyt hyvin perusteltujen vahinkoperusteisten poikkeuslupien käyttöön. Lupalinjan tiukentamisen tarvetta korostaa myös susikannan väheneminen.

Lisäksi riistahallinnon on korkea aika toteuttaa salametsästyksen vastainen kampanja. Se luvattiin suden kannanhoitosuunnitelmassa jo vuonna 2015. Maa- ja metsätalousministeriö sanoo määränneensä sen Suomen riistakeskukselle tehtäväksi jo pari kertaa. Mitään ei ole kuitenkaan vielä tapahtunut.

Susipolitiikasta saadut kokemukset pitää ottaa huomioon myös muiden lajien keskusteluissa merimetsoista hylkeisiin ja vakoposkihanhista naakkoihin. Laillinen metsästys ei näytä lisäävän lajin hyväksyntää. Se vain vahvistaa ajatuskaavaa, jonka mukaan kaikki ongelmat voi ratkaista haulikolla – joko laillisesti tai laittomasti. Tällaisen ajattelun tuloksena on vain syvenevä tappamisen kierre, jolle ei loppua näy.

 

Tapani Veistola

Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija.


25.10.2017

 

Olli-Heikki HUttunen
26.10.2017 08:05

Katsookohan kirjoittaja asioita varmasti objektiivisten lasien läpi? Eilen Docventuresissa puhuttiin kieltovahvistuksesta. Ettei tässä nyt katsottaisi oman agendan perusteeksi vain yhtä ainoaa, eli viimeistä kanta-arviota. Kun taas suunnilleen kaikki muut kanta-arviot 2002-2017 välillä viittaa että metsästyksen sallivan politiikan aikaan kanta on ollut nousussa ja metsästyksen kieltävän politiikan aikaan laskussa. Susi on oma tapauksensa, vertaus muihin lajeihin ei välttämättä toimi. Mutta jos vertailukohtaa haluaa hakea, niin ilves voisi olla hyvä. Kanta eli vahvaa nousua samaan aikaan kun kaatolupamääriä (luontoväen vastustuksesta huolimatta) kasvatettiin reippaasti.

Tapani Veistola
27.10.2017 12:30

Vahinkoperusteiset poikkeusluvat susillekin olemme aina hyväksyneet, kun ne on hyvin perusteltu. Susikanta ei kuitenkaan ole tasolla, joka kestäisi yleistä metsästystä samalla tavalla kuin karhulla ja ilveksellä. Nyt voimassa oleva susiasetus sallisi yli 50 suden ampumisen tänäkin talvena. Se ei tässä susikannan tilanteessa ole kestävää vaan metsästyspainetta on pakko vähentää.

Daniela Korpela
09.12.2017 02:41

Lainopillisesti kysymys: Voidaanko v.2018 tammikuussa myönnettyjen susien kaatoluvat asettaa lainopillisesti jäihin, koska tämä tapaus on menossa EU tuomioistuimeen? https://www.eu-uutiset.fi/2017/11/28/kho-hakee-ennakkoratkaisua-unionin-tuomioistuimelta-suden-rauhoitusta-koskevassa-asiassa/

Daniela
09.12.2017 03:01

Oheinen tapaus tapahtui Norjassa vuosi sitten. http://nordic.businessinsider.com/after-deciding-not-to-mass-slaughter-its-wolves-norway-is-now-suggesting-they-can-be-hunted-for-recreation-instead-2017-3/

Lisää kommentti

You can add a comment by filling out the form below. Plain text formatting.