Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Mitä toivon tältä vuodelta?

Emme voi kuvitella, että aikamme isoimmat kriisit eivät koskisi meitä, että olisimme irrallamme muusta maailmasta, kirjoittaa Ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen blogitekstissään.

Talventörröttäjät taustalla vaaleanpunainen taivas.
Kuva: Mauri Mahlamäki

Vuosi 2024 on käynnistynyt ja presidentinvaalit on juuri käyty. Juuri valitulta uudelta presidentiltä, Alexander Stubbilta toivon ymmärrystä siitä, että ulkopolitiikan ytimessä on nykyään ympäristökriisien ratkaiseminen. Hän vastasi Luonnonsuojeluliiton kyselyssä, että aikoo osallistua näiden kriisien ratkaisuja tavoitteleviin YK:n osapuolikokouksiin. Lisäksi hän aikoo ottaa vienninedistämisen matkoilla yhdeksi teemaksi ympäristöystävälliset ja päästöttömät energiaratkaisut.  Ympäristöturvallisuus, ruokaturva, vesipolitiikka ja luonnonvarojen kulutus oikeudenmukaisesti on asioita, jotka vaikuttavat globaaliin turvallisuuteen. Ne vaikuttavat Suomen turvallisuuteen. Emme voi kuvitella, että aikamme isoimmat kriisit eivät koskisi meitä, että olisimme irrallamme muusta maailmasta.

Suomen hallitukselta toivon uskoa omiin tavoitteisiinsa: pysäyttää luontokato ja ilmastokriisi. Tavoitteet on asetettu, mutta toteutus puuttuu. Parhaillaan valmistellaan luonnon monimuotoisuuden pelastamisen strategiaa, vanhojen ja luonnonmetsien suojelua sekä Suomen sitoumuksia kohti EU:n yhteisiä luontotavoitteita. Näihin toivon konkretiaa laskentakikkailun sijaan. Jos yritämme näyttää, että olemme jo toteuttaneet kaiken tarvittavan ja samalla luonto jatkaa köyhtymistään, ainoastaan huijaamme itseämme. Nämä tavoitteet on toteutettava inhimillisesti oikeudenmukaisesti. Pääministeripuolue kokoomuksella on myös ympäristöministerin salkku. Kokoomuksella on nyt valtava vastuu luontomme tulevaisuudesta.

Suomi ei ole saavuttamassa ilmastotavoitteitaan. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja talouspolitiikan arviointineuvosto tuovat esiin riittämättömien toimien vaikutukset kansantalouteen ja korostavat taloudellisten ohjauskeinojen tarvetta, jotta hiilinielut saadaan kasvuun. Toivon, että hallitus tekee oikeudenmukaiset ja luontoa ja vesistöjämme vaalivat toimet hiilinielujen korjaamiseksi.

Europarlamenttivaaleilta kesäkuussa toivon, että eurooppalaiset valitsevat päättäjiä, jotka eivät tingi jo asetetuista ympäristötavoitteista. Meneillään on monta toivoa tuovaa uudistusta muun muassa yritysten ympäristövastuusta, luonnon ennallistamisesta ja metsäkadon hillinnästä. Tuleva komissio tekee myös ehdotuksen EU:n vuoden 2040 ilmastotavoitteista. Se on mahdollisuus tuoda EU:n ilmastotoimet linjaan viimeisimmän tieteen kanssa.

“Sota on rikos ihmistä ja luontoa vastaan,” totesimme, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Sota aiheuttaa käsittämätöntä inhimillistä kärsimystä, tuhoja luonnolle, tekee kansalaisyhteiskunnan toimimisen vaaralliseksi, paljastaa riippuvuuksia valtioista, joista emme halua olla riippuvaisia. Näin kävi Venäjän kohdalla, haluamme eroon riippuvuudesta venäläisestä energiasta. Meidän on puolustettava myös rauhaa maailmalla, ihmisiä ja luontoa Gazassa. Toivon aseiden vaikenevan pian, jälleenrakennuksen alkavan.

Paloma Hannonen
Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen

Jaa sosiaalisessa mediassa