Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kaivosliikkeet, yhdistykset, tutkijat ja vaikuttajat vaativat vetoomuksessa kaivosjätteiden sääntelyn tiukentamista

Kaivosliikkeet vaativat yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa kaivosjätteiden sääntelyn tiukentamista. Kaivosvetoomus.fi ja Luonnonsuojeluliitto järjestävät keskiviikkona 7.12. Pikkuparlamentissa tapahtuman Kaivosjätteet kuriin – kaivannaisjäteasetus käytäntöön! Tapahtumassa julkaistaan jätteiden ongelmia käsittelevä Luonnonsuojeluliiton raportti sekä kaivosliikkeiden vetoomus.

Heinäveden kirkasvetinen Kermajärvi on kaivosuhan alla. Kuva: Anna Pulkka

Kaivosliikkeiden vetoomuksessa vaaditaan muun muassa kaivosten tiukempaa sääntelyä, haitankärsijöiden aseman parannusta ja elinkeinojen tasavertaista kohtelua.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Suomen luonnonsuojeluliiton lisäksi muun muassa Etelä-Savon maakuntaliitto, Lapin Matkailuelinkeinon Liitto ja Kalatalouden Keskusliitto. Lisäksi allekirjoittajina on useita julkisuuden henkilöitä, 39 yhdistystä ja liittoa, yli 80 tutkijaa ja satoja muita yhteiskunnallisia vaikuttajia. Vetoomuksen ovat laatineet Kansalaisten kaivosvaltuuskunta – MiningWatch Finland, Saimaa ilman kaivoksia ja Rajat Lapin kaivoksille -yhdistykset.

”Haluamme varmistaa, ettei yksikään kaivos tuhoa vesistöjä, ja se onnistuu ainoastaan tiukentamalla kaivosten jätteitä koskevaa sääntelyä ja valvontaa”, toteaa Heta Haavisto, vetoomuksen tekninen kirjoittaja. Haaviston mukaan Suomen kaivosbuumia toteutetaan tällä hetkellä pohjaveden ja vesistöjen kustannuksella.

”Akkumineraalien huumassa ei sovi unohtaa, että kaivosten suurimmat ympäristövaikutukset eivät niinkään synny varsinaisen toiminnan aikana, jolloin vaikutuksia kontrolloidaan, vaan sulkemisen jälkeen. Ongelmat johtuvat rakenteista, jotka on tehty kestämään vain vuosikymmeniä, vaikka jätteet voivat säilyä vaarallisina tuhatkin vuotta.”

Vetoomuksessa esitetään, että jätehuolto- ja sulkemissuunnitelmia selvitettäisiin jo kaivoslupaa myönnettäessä. Tämän on nostanut esille myös eduskunnan ympäristövaliokunta lausunnossaan kaivoslaista.

Luonnonsuojeluliiton raportti kokoaa yhteen kaivosjätteiden vakavia ongelmia

Keskiviikon tilaisuudessa julkaistaan kaivosliikkeiden vetoomuksen lisäksi Suomen luonnonsuojeluliiton erikoisasiantuntija, biokemisti Jari Natusen kokoama raportti kaivosjätteiden ympäristöongelmista. Natusen mukaan Suomessa on jo voimassa tiukkaa lainsäädäntöä muun muassa kaivannaisjäteasetuksessa, mutta ongelmana on se, että asetusta ei ole pantu käytännössä toimeen.

”Tarvittaisiin kiireesti ohjeistuksen luomista ja vahvempaa sääntelyä. Puutteellisesti käsitellyt jätteet uhkaavat tehdä kaivoksista erikokoisia Talvivaaroja”, Jari Natunen sanoo.

Kaivosliikkeet ja Suomen luonnonsuojeluliitto vaativat, että kaivannaisjäteasetuksen käytännön toimeenpano aloitetaan välittömästi ja jätteidenkäsittelyä koskevat suunnitelmat selvitetään jo kaivosluvan käsittelyn yhteydessä.

Haastateltavat:

 • Heta Haavisto, Kansalaisten kaivosvaltuuskunta – MiningWatch Finland, p. 041 533 6033, info@miningwatch.fi,
 • Jari Natunen, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 044 210 0453, jari.natunen@sll.fi

Lisätietoa:

 • Raportti julkaistaan tilaisuuden alkaessa verkkosivuilla.
 • Kaivosvetoomus: kaivosvetoomus.fi
 • Tilaisuus: kaivosvetoomus.fi/julkaisutilaisuusKaivosjätteet kuriin – kaivannaisjäteasetus käytäntöön!
  Paikka: Pikkuparlamentti, Eduskunta
  Aika: 7.12. ke klo 9-11.15
  Järjestäjät: Kaivosvetoomus.fi & Suomen luonnonsuojeluliitto
  Ohjelma: Tilaisuudessa julkaistaan Kaivosvetoomus ja kaivosjätteitä koskeva tietopaketti sekä kuullaan muun muassa kaivosjäteongelmiin perehtyneitä asiantuntijoita.
 • Tilaisuuden striimi: https://us06web.zoom.us/j/88583847115

Lisätietoja

Erikoisasiantuntija (kaivosten ympäristöpäästöt) Jari Natunen

Jaa sosiaalisessa mediassa