Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen luon­non­suo­je­lu­liit­to huolissaan tulevista ener­gia­pää­tök­sis­tä

Hallituksen kehysriihi valmistui ennätysajassa, mutta energiapäätökset jäivät pitkälti varautumisministerityöryhmään. Luonnonsuojeluliitto vaatii, että energiapäätösten luonto- ja ilmastovaikutukset otetaan huomioon jatkopäätöksissä.

Luonnonsuojeluliitto on huolissaan viimeisistä luonnonmetsistä, koska hallitus ei kehysriihessä tehnyt päätöstä niiden suojelemisesta. Kuva Pertti Harstela/Vastavalo

“Suomen huoltovarmuutta on rakennettava kestävästi siten, että se perustuu monipuolisiin uusiutuviin energiamuotoihin, jotka eivät uhkaa luontoa. Turpeen ja puun poltto ja niiden lisärahoitus eivät ole kestävää, ja ne uhkaavat Suomen ilmasto- ja luontotavoitteita,” toteaa Luonnonsuojeluliiton suojeluaiantuntija Liisa Toopakka.

Hallitus on tehnyt päätöksen investointien niin sanotusta vihreästä kaistasta lisäämällä ympäristöhallinnon resursseja. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia koota kaikki valtion ympäristötehtävät yhteen virastoon.

“Tämä on juuri oikea tapa nopeuttaa luvitusta – ei ympäristövastuista tai selvityksistä joustaminen. Valtion ympäristöhallinnon kokoaminen yhteen lupa- ja valvontavirastoon olisi kaikkien etu. Toiminnanharjoittajat saisivat hankkeensa vireille tehokkaasti niin sanotulla yhden luukun menettelyllä. Luontokin hyötyisi, kun laajojen hankkeiden ympäristösioita ei enää putoaisi eri lakien ja virastojen väliin”, toteaa Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Hallitus on säilyttänyt luonnonsuojelun lisärahoituksen jo hallitusneuvotteluissa sovitulla tasolla eli 100 miljoonassa eurossa vuodessa. Luonnonmetsien suojelu ei kuitenkaan edennyt kehysriihessä.

“Ympäristöjärjestöt yhdessä ovat pyytäneet hallitukselta ja pääministeri Sanna Mariniltapäätöksiä kehysriihessä valtion luonnonmetsien ja vanhojen metsien suojelemiseksi. Jo tiedossa olevia arvokkaita metsiä uhkaavat hakkuut samalla, kun Suomen biodiversiteettisitoumuksia valmistellaan. Metsähallituksen omistajapoliittinen ohjaus ei ole riittänyt varmistamaan niiden säilymistä, ja koko hallitukselta tarvittaisiin ymmärrystä luontokadon vaikutuksista aivan kaikkeen myös meillä Suomessa“, huomauttaa Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Paloma Hannonen.

Tapani Veistola painottaa, että luontokadon ja ilmaston kuumenemisen torjuntaa ei voi lykätä muiden kriisien takia.

”Nämä ympäristöongelmat vaikuttavat syvällsesti ja pitkäaikaisesti myös talouteemme ja turvallisuuteemme, ruokaturvaamme ja huoltovarmuuteemme.”

 

Lisätietoja:

Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi
Paloma Hannonen, johtava suojeluasiantuntija, p. 050 5323 219, paloma.hannonen(a)sll.fi
Liisa Toopakka, suojeluasiantuntija, p. 040 5042 989, liisa.toopakka(a)sll.fi

 

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa