Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kirjoita pää­mi­nis­te­ril­le ja vaadi luonnonmetsien suojelua

Oletko huolissasi Suomen metsistä, luonnonmetsien hakkuista ja vanhojen metsien lajeista? Kirjoita pääministeri Sanna Marinille ja kerro huolestasi. Luonnonsuojeluliitto vaatii, että hallitus linjaa 6. huhtikuuta kehysriihessään luonnonmetsien suojelun periaatepäätöksestä. Voit ottaa vain inspiraatiota alla olevasta kirjeestä tai lähettää sen sellaisenaan.

Paljakka. Kuva: Hanna Kaisa Hellsten

Arvoisa pääministeri Sanna Marin,

Euroopassa on meneillään akuutti turvallisuuskriisi, joka vaatii huomiotamme. Samaan aikaan meillä on nykyisten ja tulevien sukupolvien kaksi muuta suurta kriisiä: ilmastokriisi ja kiihtyvä luontokato. Nämä vaikuttavat jo nyt meihin ihmisiinkin, myös turvallisuuden näkökulmasta.

Olenkin erittäin huolissani siitä, että luontokato Suomessa jatkuu edelleen, vaikka olemme sitoutuneet pysäyttämään sen. Luonnonmetsiä on jäljellä enää vähän ja näitä arvokkaita metsiä hakataan edelleen. Istuvan hallituksen tulisi tehdä enemmän luontokadon pysäyttämiseksi ja suojella jäljellä olevat vanhat metsät ja luonnonmetsät.

Luontopaneelikin on vaatinut Metsähallituksen vanhoja metsiä välittömästi hakkuukieltoon. Tällainen kielto tulisi antaa ja päätös periaatepäätöksen laatimisesta tehdä viimeistään kevään 2022 kehysriihessä. Vanhojen metsien suojelussa yhdistyy myös ilmastonmuutoksen hillinnän ja luontokadon pysäyttämisen tavoite: metsälajiston turvaamisen lisäksi vanhat metsät ovat myös merkittävä hiilivarasto, joka edelleen sitoo lisää hiiltä.

Ympäristöjärjestöt ovat pyytäneet teiltä valtion luonnonmetsien säästämistä, ja toivon samaa.

Pyydän siis, että johdollanne valmistellaan kehysriihessä:

  • Hallitusohjelman lupaamia kiireellisiä toimia luontokadon pysäyttämiseksi on vauhditettava.
  • Valtioneuvoston periaatepäätös luonnonmetsien suojelemiseksi tulee saattaa alkuun kevään 2022 kehysriihessä.
  • Samalla tulee päättää valtion luonnontilaisten ja vanhojen metsien hakkuutilanteen rauhoittamisesta, kunnes tarvittava valmistelu ja päätökset on saatu tehtyä. 

 Ystävällisin terveisin

Voit lähettää kirjeen pääministerille osoitteeseen sanna.marin(a)gov.fi

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen

Jaa sosiaalisessa mediassa