Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii: rahkasammalen korjuuta ei saa tehdä ennen kuin lainsäädäntö on ajan tasalla
Rahkasammalen korjuun ongelmat kärjistyivät toissa vuonna, kun Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri julkaisi tiedotteen ja kuvan Sarvinevalta, joka oli käytännössä tuhottu rahkasammalen korjuulla. Työnsä nyt päättänyt työryhmä selvitti, ettei rahkasammal uusiudu sillä tavalla kuin rahkasammalta korjaavat yritykset ovat mainostaneet.
Ympäristöministeriö asetti alkuvuonna 2021 Rahkasammalen korjuun ympäristövaikutukset -yhteistyöryhmän selvittämään rahkasammalen vaikutuksia sekä olemassa olevia ja mahdollisia uusia ohjauskeinoja. Työryhmään on osallistunut tutkijoita, toiminnanharjoittajia ja sidosryhmiä.
“Työryhmän loppuraportista selviää, että rahkasammal ei uusiudu juuri lainkaan nykyisillä korjuualueilla. Tästä huolimatta yritykset kuten Neova (entinen Vapo) ja Ecomoss (osana Biolania) mainostavat rahkasammalta nopeasti uusiutuvana materiaalina eläinten kuivikkeisiin ja kasvualustoihin. Tällä hetkellä emme voi puhua sammalen kestävästä korjuusta”, sanoo työryhmään osallistunut Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.
Työryhmä on myös seurannut korjuualueiden sijoittumista soille. Toistaiseksi toiminta vaatii ainoastaan maanomistajan luvan. Minkäänlaista ympäristölupaa sen sijaan ei tarvita. Toiminnassa onkin tapahtunut karkeita virhearvioita ja sammalta on korjattu jopa soiden luonnontilaisilta osilta.
Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä vaatii, että rahkasammalen kaupallista korjuuta ei tehtäisi niin kauan kuin ei ole riittävästi tietoa korjuun vaikutuksista tai sammalen uusiutumisesta.
“Sitten, kun toiminnan ympäristövaikutuksista on riittävästi tietoa, lainsäädäntö pitää päivittää ja toiminnasta tehdä luvanvaraista. Korjuun lisääntyessä tämä on ainoa keino varmistaa, että tuotanto on kestävällä pohjalla.”
Sammalen korjuun päästövaikutuksia ei juurikaan vielä tunneta. Korjuu aiheuttaa vahinkoja luonnolle erityisesti silloin, kun sammalta kerätään soilta, joilla on luonnonarvoja.
Lue lisää:
Lisätietoja:
Harri Hölttä, puheenjohtaja, harri.holtta(a)sll.fi, p. 040 722 9224
Paloma Hannonen, suojeluaiantuntija (metsät), p. 050 5323 219, paloma.hannonen(a)sll.fi
Tapani Veistola, va. toiminnajohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Tapani Veistola
- +358 400 615 530
- tapani.veistola(a)sll.fi