Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Soolotalkoot-kesäkampanja innosti torjumaan haitallisia vieraslajeja

Vieraslajien torjuntaan keskittyvä Soolotalkoot-kampanja innosti suomalaisia ilmoittamaan vieraslajien kasvu- ja esiintymispaikoista sekä omaehtoisesti torjumaan haitallisia vieraslajeja. Kampanjan tavoitteena oli tarjota perinteisten ohjattujen vieraslajitalkoiden rinnalla mahdollisuus torjua vieraslajeja oman aikataulun ja sijainnin mukaan. Kampanja innosti mukaan kymmeniä kuntia ja satoja soolotalkoilijoita eri puolilla Suomea.

Suomen ympäristökeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton kampanjan tarkoituksena oli madaltaa suomalaisten kynnystä havainnoida ja poistaa luonnosta haitallisia vieraslajeja. Haitalliset vieraslajit ovat uhka luonnonvaraisille eliöille ja ekosysteemeille.

Soolotalkoot-kampanja onnistui

Ihmistoiminnan mukana leviävät vieraslajit ovat karanneet pihoilta ja puutarhoista luontoon, missä ne leviävät ja aiheuttavat ekologista, taloudellista ja terveydellistä haittaa. ”Pidämme Soolotalkoot-kampanjaa onnistuneena kokeiluna, sillä mukaan osallistui nopealla tahdilla yli 30 kuntaa ja kaupunkia eri puolilta Suomea sekä satoja talkoilijoita ympäri maan”, kertoo Sannakajsa Velmala Luonnonvarakeskuksesta.

Kampanjan kohdelajeiksi nostettiin laajalle levinneet jättipalsami, komealupiini ja kurtturuusu, mutta myös muiden haitallisten vieraslajien ilmoittamiseen ja torjuntaan kannustettiin. Soolotalkoot-kampanjassa oli mahdollista kitkeä vieraslajeja pois yhteistyökuntien osoittamilta kohteilla tai valita torjuttava kohde itse. Vaikka torjuntatyö tehtiinkin itsenäisesti, osallistujat kertoivat työstään Soolotalkoot-yhteisölle perustetussa Facebook-ryhmässä, johon liittyi kampanjan aikana yli 440 luonnonystävää.

Soolotalkoilijoita kannustettiin ottamaan käyttöön iNaturalist-luontosovellus vieraslajihavaintojen ja torjuntatoimien ilmoittamista varten. Mukaan lähti kampanjan aikana yli 220 sovelluksen käyttäjää, jotka ilmoittivat torjuneensa vieraslajeja yhteensä noin 5 hehtaarin kokoiselta alueelta. Merkittävä osa talkoilijoista teki kuitenkin näkymätöntä torjuntatyötä eli kitki ahkerasti, mutta ei ilmoittanut tekemisistään tarkempia tietoja. Ahkerasta torjunnasta kertovat kuitenkin vieraslajeista tyhjentyneet talkookohteet eri puolilla Suomea.

 

Jättipalsamin kitkijä heittää suuren kimpun ylösnostettua jättipalsamia puiseen keräyskehikkoon Vantaalla.
Vantaalla soolotalkoilijat keräsivät kitkettyä jättipalsamia keräyskehikoihin. Kuva Sonja Lahtinen / Vantaan kaupunki

iNaturalist-sovelluksen kautta ilmoitettujen torjuntatapahtumien mukaan soolotalkoilijat kitkivät eniten jättipalsamia (lähes 50 % torjunnoista) ja komealupiinia (28 % torjunnoista), minkä lisäksi torjuttiin muun muassa espanjansiruetanaa, kurtturuusua, jättiputkia ja tatarlajeja. Eräs soolotalkoilija ilmoitti keränneensä yksin lähialueeltaan valtavan määrän espanjansiruetanoita – yli 7 000 kappaletta. ”Todella hieno ja innostava tulos kampanjalle”, iloitsee Titta Vikstedt Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Ahkerat soolotalkoilijat palkittiin

”Olemme erittäin kiitollisia kaikille kampanjaan mukaan lähteneille ja haluammekin osoittaa sen palkitsemalla ahkeria talkoilijoita”, toteaa Anne Holma Suomen ympäristökeskuksesta. Kaikkein ahkerin soolotalkoilija palkittiin Suomen luonto -lehden vuosikerralla. Lisäksi muille aktiivisille omatoimitalkoilijoille arvottiin ja jaettiin niittysiemenseoksia. Kaikki mukaan ilmoittautuneet palkittiin Soolotalkoot-kunniakirjalla. Palkittujen nimet julkaistiin Suomen luonnon päivänä Soolotalkoiden Facebook-ryhmässä ja Vieraslajit.fi-sivustolla.

Kampanjan onnistumista kartoitetaan kyselyillä

Kampanjaan osallistuneilta kunnilta ja vapaaehtoisilta tullaan keräämään syksyn aikana palautetta, jonka perusteella toimintaa kehitetään entistä paremmaksi. ”Odotamme luottavaisin mielin, että tulevina vuosina Soolotalkoo-kampanja saa jatkoa ja mukaan lähtee yhä useampi kunta ja talkoilija”, tuumaa Suomen luonnonsuojeluliiton vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä.

Soolotalkoot-kampanjan järjestäjinä toimivat Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus osana DIAS -vieraslajihanketta sekä Suomen luonnonsuojeluliitto osana ViekasLIFE -vieraslajihanketta.

Lisätietoja

Vieraslajit
Tutkija Sannakajsa Velmala, DIAS -hanke, Luonnonvarakeskus, p. 029 5322 580, etunimi.sukunimi@luke.fi
Vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä, VieKas LIFE -hanke, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 044 3069 546, etunimi.sukunimi@sll.fi

CBC DIAS -hanke
Koordinaattori Anne Holma, tutkija, Suomen ympäristökeskus, p. 029 5251 180, etunimi.sukunimi@syke.fi

Lue aiheesta lisää

Lisätietoja

Vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä

Jaa sosiaalisessa mediassa