Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen CAP-strategian ym­pä­ris­tö­toi­met riit­tä­mät­tö­miäkan­sa­lais­jär­jes­töt lähettivät maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riöl­le avoimen kirjeen

Maatalouden tukien ympäristötavoitteita tulee parantaa. Tätä mieltä on 20 kansalaisjärjestöä ja yli tuhat kansalaista, jotka kirjoittivat avoimen kirjeen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle.

Suomessa maataloustukiin tullaan käyttämään vuosina 2021–27 vuosittain noin 900 miljoonaa euroa EU:n rahoituksesta ja lisäksi 1 100 miljoonaa euroa Suomen omaa kansallista rahaa. On tärkeää, että kansalaiset pystyvät vaikuttamaan päätöksentekoon ja seuraamaan sitä, miten verorahoja käytetään.

Tutkimukset ympäristön tilasta osoittavat, että maataloustukien jakoa pitää parantaa merkittävästi kestävän ruoantuotannon edistämiseksi. Nyt tuet eivät kannusta tuottajia riittäviin ympäristötekoihin.

Kirjoittajat vaativat nopeita toimia turvemaiden kestävään käyttöön, sillä suopellot ja metsät aiheuttavat noin 14 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Haitallisen tehomaatalouden tuet tulee lopettaa ja ohjata niitä ympäristö- ja eläinystävällisiin tuotantomenetelmiin, kuten pysyvien nurmien säilyttämiseen, laiduntamiseen ja luomuviljelyyn. Ainakin 30 prosenttia Suomen maatalousmaan pinta-alasta tulee olla luonnonmukaisessa maataloustuotannossa vuoteen 2030 mennessä. Ympäristötukia tulee suunnata myös metsien monimuotoisuuden turvaamiseen.

Kaksikymmentä järjestöä allekirjoitti kirjeen ja yli tuhat kansalaista osoitti sille tukensa. Kirjeessä pyydettiin ministeriöltä avointa tapaamista, jotta voimme keskustella, miten kirjeen vaatimukset otetaan huomioon Suomen CAP-strategian suunnittelussa.

 

Lue lisää:

Kansalaisjärjestöjen avoin kirje 

 

Lisätietoja:

Va. toiminnanjohtaja, suojelupäällikkö, Tapani Veistola, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi

CAP-aktivisti Sommer Ackerman (yhteydenotot englanniksi), Withdraw the CAP!, p. 045 2532 002, notwinter(a)hotmail.co.uk

Kampanjakoordinaattori Milka Keinänen, #CAPkuntoon/Maan ystävät, p. 044 2161 194, milka.keinanen(a)gmail.com

Lisätietoja

Suojelupäällikkö, toiminnanjohtajan sijainen Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa