Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Myrsky tekee hyvää metsälle

Myrsky siivoaa metsästä vanhaa ja antaa tilaa uusille, ehkä paremmin sopeutuneille lajeille.

Lahopuu on elintärkeää lukuisille metsien lajeille. Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen/Luonnonsuojeluliitto

Metsä tarvitsee myrskyjä aina välillä. Näin sanoo Timo Kuuluvainen, metsänhoitaja ja Helsingin yliopiston lehtori. Metsille on myrskyistä kahdenlaista hyötyä.

Tällä hetkellä metsissä on liian vähän lahopuita, mikä on huono juttu luonnon monimuotoisuudelle. Lahopuista riippuvaisia lajeja on noin 5000, ja noin iso määrä lajeja tekee ison aukon lajikirjoon.

Moni metsänomistaja jättää myrskyn kaatamat puut metsään, mikä antaa monimuotoisuudelle mahdollisuuden.

Tuholaiset eivät yleensä siirry lahopuista terveisiin

Jotkut haluavat siivota kaatuneet puut myrskyn jäljiltä, koska pelkäävät, että paha metsätuholainen kirjanpainaja lisääntyy niissä ja tuhoaa terveetkin puut.

Kuuluvainen ei olisi niistä niin huolissaan. Kirjanpainaja lisääntyy lahopuissa kyllä, mutta ei se yleensä siirry niistä terveisiin puihin.

”Myrskyn pitäisi kaataa puita hyvin paljon, että kirjanpainajat pääsisivät lisääntymään isoksi yhteisöksi. Suureksi joukoksi kasvaneet nälkäiset kirjanpainajat iskevät kyllä terveisiinkin puihin.”

Tutkimusten mukaan myrskyt tekevät metsästä myös entistä helpommin ilmastonmuutokseen sopeutuvan. Kun tuuli kaataa vanhoja puita, niiden jättämään tilaan kasvaa uusia. Uusiksi asukkaiksi metsään valikoituu luultavimmin entistä kestävämpiä ja ilmastonmuutoksen muuttamaan maailmaan parhaiten sopeutuneita lajeja.

”Metsänomistaja täyttäisi laikut mielellään havupuilla, mutta jos istutuksia ei tehtäisi, ensimmäisenä maa-alalle kasvaisi koivua ja haapaa”, Kuuluvainen sanoo.

Elina Venesmäki 

Jaa sosiaalisessa mediassa