Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lähes 8 000 vetosi hallitukseen kestävän elvytyksen puolesta

Syksyn budjettiriihen lähestyessä lähes 8000 ihmistä vaatii Marinin hallitukselta päätöksiä, jotta talouden elvytyksellä suojellaan ilmastoa, vesistöjä ja luontoa. Suomen luonnonsuojeluliiton Luontovetoomus luovutettiin marjakorin kera valtiovarainministeri Matti Vanhaselle (kesk.) maanantaina 10. elokuuta.

Luontovetoomus luovutettiin valtiovarainministeri Matti Vanhaselle. Kuva: Matti Nieminen/Luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliiton Luontovetoomus avattiin allekirjoituksille 6. toukokuuta. Nimiä kertyi kolmen kuukauden aikana 7847. Vetoomuksen tarkoituksena oli varmistaa, että koronan vuoksi tehtävä talouden elvytys on ympäristön kannalta kestävää.

Valtioneuvoston tiedepaneelin mukaan koronapandemian opetus on, että Suomen tulee tehostaa merkittävästi toimia luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. Suomen luonnonsuojeluliitto kehottaa Marinin hallitusta ehkäisemään tulevia pandemioita ja pitämään kiinni hallitusohjelman ympäristötavoitteista elvyttämällä taloutta kestävästi. Tähän oiva työkalu on ympäristöministeriön Kestävä elvytys -työryhmän laatima kriteeristö.

“Syksyn budjettiriihessä Marinin hallitukselta tarvitaan johdonmukaisia toimia luonnon, ilmaston ja vesistöjen suojelemiseksi. Rahoituskohteet eivät saa aiheuttaa haittaa ympäristölle, kuten kävi tämän vuoden neljännessä lisätalousarviossa”, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä sanoo.

Marinin hallituksen tekemät lisäpanostukset luonnonsuojeluun ovat tärkeitä, ja niitä tulee jatkaa koko hallituskauden ajan. Keväällä hallitus satsasi myös päästövähennyksiin lämmityksessä sekä kestävään liikkumiseen.

“Elvyttävä talouspolitiikka ja EU:n tukipaketit ovat mahdollisuus ennennäkemättömiin ilmastoinvestointeihin lähivuosina. Fossiilisista polttoaineista ja turpeesta luopumiseen on nyt mahdollisuus, johon kannattaa tarttua“, sanoo Hölttä.

Luontovetoomuksessa vaaditaan ympäristöehtoja suuryrityksien tukiin, kuten on tehty Ranskassa. Samoin siinä esitetään ympäristölle haitallisista tuista luopumista. Tänä vuonna esimerkiksi turpeen veroetu on lähes 200 miljoonaa euroa.

“Matkalla fossiilivapaaseen hyvinvointivaltioon, jota Marinin hallitus tavoittelee, ei ole sijaa saastuttamisen tukemiselle valtion piikkiin. Turpeen veroetu ja lentoliikenteen vapaamatkustus ovat tulleet tiensä päähän ja niistä tulee luopua syksyn budjettiriihessä”, sanoo Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Aho.

 

Lue lisää:

Luontovetoomus

 

Lisätietoja:

Harri Hölttä, puheenjohtaja, harri.holtta(a)sll.fi, p. 040 722 9224

Hanna Aho, suojeluasiantuntija (ilmasto), hanna.aho(a)sll.fi, p. 040 628 9495

 

Jaa sosiaalisessa mediassa