Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kirje ministerille EU:n ra­ken­ne­ra­has­tos­ta ja oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta

EU:n rakennerahasto ja oikeudenmukaisen siirtymän rahasto ovat mahdollisuus edistää Euroopan vihreän kehityksen suunnitelman ja hallitusohjelman ympäristöasioita. Luonnonsuojeluliitto lähetti kirjeen elinkeinomisisteri Mika Lintilälle rakennerahastojen ympäristöasioiden kehittämisestä vuosina 2021-2027.

Turve kuuluu suohon. Luonnonsuojeluliitto muistutti budjettineuvottelijoita turpeen haitallisuudesta syksyllä 2019. Kuva: Oona Lohilahti
Luonnonsuojeluliitto muistutti budjettineuvottelijoita turpeen haitallisuudesta syksyllä 2019. Kuva: Oona Lohilahti

30.6.2020

Arvoisa ministeri,

Suomen luonnonsuojeluliitto näkee rakennerahaston ja oikeudenmukaisen siirtymän rahaston suurena mahdollisuutena edistää myös Euroopan vihreän kehityksen suunnitelman ja hallitusohjelman ympäristöasioita. Niiden varmistamiseksi tarvitaan kolme asiaa:

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto tulee ottaa käyttöön koko maassa

  • Nyt painopiste Itä- ja Pohjois-Suomeen on virheellistä, koska turpeen nostosta ja poltosta valtaosa tapahtuu lännempänä (erityisen huolestuttavaa on, että Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Suomi jäämässä ilman rahoitusta).

Vähähiilisyyden korvamerkinnän voi nostaa 35 prosenttiin

  • Seurantatietojen mukaan ohjelmakaudella lähes kaikki maakunnat ovat jo saavuttaneet 25 % tavoitteen. Siksikin tavoitetta on syytä ja mahdollista korottaa. Tämä on entistä tärkeämpää, jos oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa ei saada
    koko maahan.

Ympäristöasiat tulee varmistaa myös käytännön toimeenpanossa

  • Suomen EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman 2021-27 vaikutusten arvionnissa (Gaia 3.6.2020) korostettiin: “Ohjelman kokonaisvaikutusten suunta ja merkittävyys riippuu suurelta osin siitä, miten konkreettiset toimet suunnataan, millä kriteereillä
    rahoituspäätökset tehdään ja erityisesti se, millä painoarvolla vihreämmän vähähiilisen Euroopan tavoitteet toteutuvat konkreettisessa hanketoiminnassa.”
  • Myös luonnon monimuotoisuuden, vesien hyvän tilan ja kiertotalouden tavoitteet tulee varmistaa yksityiskohtaisessa hanketyössä.
  • Yksi mahdollisuus olisi asettaa hankkeita arvioimaan myös alueellisia yva-ryhmiä.

Lisätietoja

– suojeluasiantuntija Hanna Aho, p. 040 628 9495, hanna.aho (a) sll.fi

– erityisasiantuntija Tapani Veistola, p. 0400 615 530, tapani.veistola (a) sll.fi

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Harri Hölttä

puheenjohtaja

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa