Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Verkkokalastus uhkaa saimaannorppaa loppukesällä – Luon­non­suo­je­lu­liit­to jakoi 100 norp­pa­tur­val­lis­ta katiskaa

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset norppien keskeisillä elinalueilla päättyvät 30. kesäkuuta. Tämän takia heinäkuu on kuuttien elämän vaarallisinta aikaa. Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa kaikkiin Saimaalla kalastaviin, jotta he osallistuisivat kuuttien suojeluun ja jättäisivät verkot laskematta veteen myös kesäkuun jälkeen. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa myös, että löysänieluiset katiskat ovat ympäri vuoden kiellettyjä saimaannorpan keskeisillä elinalueilla.

Sanelma-kuutti löytyi viime kesänä huonokuntoisena Pihlajavedeltä. Paikallisten eläinlääkärien avulla Sanelma saatiin kuntoon, ja se jatkoi elämäänsä Saimaalla. Kuva: Kaarina Tiainen.

Huonon pesimätalven jälkeen Saimaassa uiskentelevien kuuttien määrä on todennäköisesti viime vuosia vähäisempi, ja moni kuutti on mahdollisesti aloittanut elämänsä tavanomaista heiveröisempänä. Kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät kesäkuun lopussa. Kesällä 2019 viisi kuuttia kuoli verkkoihin heti rajoitusten päätyttyä heinäkuun alussa. Myös aikuisia norppia kuolee vuosittain verkkoihin sekä kesällä että talvella.

Luonnonsuojeluliitto vetoaa Saimaalla kalastaviin: verkkokalastuksesta täytyy pidättäytyä rajoitusten päätyttyä ja myös rajoitusalueiden ulkopuolella. Liitto muistuttaa, että norppavesillä käytettävän katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetriä.

“Kaikki verkot ja löysänieluiset katiskat ovat norpille vaarallisia ajasta ja alueesta riippumatta. Jokainen surkeasta talvesta selvinnyt kuutti on ensiarvoisen tärkeää pitää hengissä, ettei kannan kasvu kääntyisi laskuun”, sanoo Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen.

Kalastukseen on monia norppaturvallisia vaihtoehtoja. Kotitarvekalastajalle norppaturvallisia kalastusmenetelmiä ovat tiukkanieluiset katiskat, kuten Saimaa-katiska sekä onget ja vieheet. Ravintolassa ja kaupan kalatiskillä asioidessa on myös hyvä varmistaa, että myytävä kala on pyydetty norppaturvallisin menetelmin.

Sata vapaa-ajankalastajaa sai norppaturvallisen katiskan

Luonnonsuojeluliitto jakoi Saimaalla kalastaville maksutta 100 norppaturvallista Saimaa-katiskaa norppavesien äärellä Savonlinnassa kesäkuun lopussa. Vastineeksi kalastajat lupasivat olla laskematta verkkoja norppavesille.

Kaarina Tiaisen mukaan katiskat herättivät kiinnostusta, ja ne varattiin nopeasti loppuun. Luonnonsuojeluliitto jakoi myös löysänieluisiin katiskoihin asennettavia nielurajoittimia.

“Katiskoja noutaneet kalastajat suhtautuivat verkkokalastuksen välttämiseen myönteisesti. Kysyntää ja tarvetta tällaiselle toiminnalle selkeästi on, ja jatkamme katiskojen jakoa tulevaisuudessa. Seuraava katiskatapahtumamme on jo syyskuussa Pohjois-Karjalan Rääkkylässä”, Tiainen kertoo.

Siirtymällä norppaturvalliseen katiskakalastukseen suojellaan norpan lisäksi Saimaan uhanalaisia lohikaloja, joita myös jää verkkokalastuksen sivusaaliiksi.

 

Lue lisää:

Norppaturvallinen kalastus

Lisätietoa Saimaa-katiskasta

 

Lisätietoja:

Hanne Kosonen, saimaannorppatiedottaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri, p. 040 194 1885, hanne.kosonen(a)sll.fi

Heikki Härkönen, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri, p. 044 2080 770, heikki.harkonen(a)sll.fi

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lahjoita saimaannorpalle!

Auta pelastamaan maailman uhanalaisin hylje sukupuutolta. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme norpan puolesta.

Tee kertalahjoitus saimaannorpalle