Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to jakaa Savonlinnassa norp­pa­tur­val­li­sia Saimaa-katiskoja

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät 30. kesäkuuta. Luonnonsuojeluliiton järjestämässä Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa Savonlinnassa kannustetaan Saimaalla kalastavia siirtymään norppaturvalliseen kalastukseen. Tapahtumassa liitto jakaa maksutta Saimaa-katiskoita, tietoa norppaturvallisesta kalastuksesta sekä Saimaa-katiskan rakennusohjeita. Tapahtumassa on jaossa myös nielurajoittimia, joiden avulla löysänieluisesta katiskasta saa norpalle turvallisen pyydyksen.

Verkot vaihtuivat katiskoihin myös viime heinäkuussa Puumalassa. Kuva: Hanne Kosonen/Luonnonsuojeluliitto

Kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset päättyvät kesäkuun lopussa saimaannorpan keskeisimmällä levinneisyysalueella. Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että heinäkuussakaan ei ole turvallista kalastaa verkoilla, sillä kuutit ovat kokonsa takia edelleen vaarassa sotkeutua niihin. Myös katiskoja, joiden nielu leviää yli 15 senttimeriä, löydetään edelleen norppavesiltä, vaikka ne ovat ympärivuotisesti kiellettyjä norppien keskeisillä elinalueilla.

“Heinäkuu on kuuttien elämän vaarallisinta aikaa, sillä itsenäistä elämää opettelevat kuutit ovat vaarassa sotkeutua kalaverkkoihin ja löysänieluisiin katiskoihin. Myös aikuisia norppia kuolee vuosittain verkkoihin”, muistuttaa Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Luonnonsuojeluliitto kannustaa kalastajia korvaamaan vaaralliset pyydykset norppaturvallisilla katiskoilla. Liitto jakaa maksutta sata Saimaa-katiskaa Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa Savonlinnassa Citymarketin läheisyydessä juhannusviikolla 18.–19. kesäkuuta. Katiskoiden jakoa jatketaan tarvittaessa 25.–27. kesäkuuta. Koronavirustilanteen takia katiskat varataan etukäteen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin verkkosivuilta tai numerosta 044 208 0770. Näin katiskan voi hakea rauhassa ilman jonottamista. Katiskapisteellä noudatetaan terveysviranomaisten ohjeistusta ja varmistetaan riittävät turvavälit toisiin ihmisiin.

Kalastajat saavat maksutta norppaturvallisen Saimaa-katiskan, kun he allekirjoittavat lupauksen pidättäytyä norpille vaarallisesta verkkokalastuksesta. Halutessaan tapahtumassa voi luovuttaa pois vanhoja kalaverkkoja. Luonnonsuojeluliitto myös opastaa norppaturvalliseen kalastamiseen. Jaettavat katiskat on rakennettu talkoovoimin. Tapahtumaa ovat tukemassa paikalliset Savonlinnan BLC-osuuskunta ja Savonlinnan K-Citymarket.

Saimaa-katiskan voi myös rakentaa itse. Kuvalliset ohjeet ja ohjevideo löytyvät Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta. Katiskan rakentaminen ei vaadi erityistaitoja, ja aikaa rakentamiseen menee ensikertalaiselta kaksi tuntia. Työkalujen hankinnan jälkeen yhden katiskan tarvikkeet maksavat noin 25 euroa.

Osana katiskatapahtumaa Luonnonsuojeluliitto julkaisee 18. kesäkuuta Facebook-sivuillaan kuvakehykset, joissa luvataan olla kalastamatta verkoilla Saimaalla. Kuka tahansa Facebookin käyttäjä voi lisätä kehykset omaan profiilikuvaansa ja osoittaa näin tukensa saimaannorpille.

Saimaannorppia on tällä hetkellä noin 410 yksilöä. Mennyt talvi oli saimaannorpan pesinnän kannalta surkea, ja kevään laskennoissa sekä yleisöhavaintojen perusteella löydettiin vain noin 40 kuuttia. Vuosittain useita norppia menehtyy Saimaaseen laskettuihin verkkoihin. Siirtymällä norppaturvalliseen katiskakalastukseen suojellaan norpan lisäksi Saimaan uhanalaisia lohikaloja, joita myös jää verkkokalastuksen sivusaaliiksi.

 

Lue lisää:

Lisätietoa norppaturvallisesta kalastuksesta

Tietoa Saimaa-katiskasta ja rakentamisohjeet

Facebookin kuvakehykset

 


Lisätiedot: 

Heikki Härkönen, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri
, p. 044 208 0770, heikki.harkonen(a)sll.fi

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(a)sll.fi

 

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lahjoita saimaannorpalle!

Auta pelastamaan maailman uhanalaisin hylje sukupuutolta. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme norpan puolesta.

Tee kertalahjoitus saimaannorpalle