Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Sekaisin luonnonkukista – Näin aloitin kas­vi­har­ras­tuk­sen

Kukkivien kasvien tunnistaminen on helppo, hauska ja ilmainen harrastus. Kasvit eivät lennä tai juokse karkuun, ja osaaminen karttuu vauhdilla! Luonnonsuojeluliiton toimituspäällikkö Liisa Hulkko kertoo, miten innostui tutkimaan kukkivia luonnonkasveja ja antaa vinkkejä kasviharrastuksen aloittamiseen.

Moni laji on kulkenut ihmisen mukana ja yrittänyt etsiä elintilaa muuttuvassa maailmassa. Siksi juuri kaupunkiympäristöistä löytää niin paljon kukkivia kasveja. Etualalla puna-ailakki. Kuva: Liisa Hulkko

Tänä keväänä se tapahtui: hurahdin kasveihin! Poikkeuskevään aikana oli aikaa tarkkailla kevään etenemistä lähiluonnossa. Tuntui poikkeuksellisen hyvältä nähdä, miten kasvit nousevat mullan seasta ja kurkottavat kohti valoa. Jokainen avautuva kukan nuppu tuntui huokuvan toivoa. Elämä jatkuu. 

Kun aloin seurata luonnonkukkien kevättä, aloin miettiä, mitä nuo kaikki lajit ovatkaan. Olen nimittäin ihan tavis lajitietojeni osalta. Ensimmäiset sinivuokot ja leskenlehdet olivat toki tuttuja, mutta sitten kiinnitin huomiota siihen, että kotini pihapiiriin ja teiden varsille nousi pieniä hentoisia kukkakasveja.

Selvitin kasvikirjan ja Luontoportin tunnistustoiminnon avulla, että olen nähnyt hentolituruohon, lutukan ja litulaukan. Myöhemmin joukkoon liittyi vielä luhtalitukka. Kun aloin ihmetellä hassunkuuloisia nimiä, opin että litu on tavallaan kasvin hedelmä. Lutukalla se on sydämen mallinen. Aiemmin en huomannutkaan näitä valkokukkaisia lajeja, mutta nyt minä tunnistan ne – hurraa! Ja opinpa senkin, että vaatimaton lituruoho on tutkijoiden ahkera apuri. Se paljastaa maamiinoja ja on käynyt jopa avaruudessa.

Lutukasta on iloa pitkään, sillä se kukkii keväästä aina lokakuuhun asti. Lutukan nimi on helppo painaa muistiin: onhan tuolla ”lutusella” sydämen malliset ”lehdet” eli litut.

Aloin kirjata lajeja ylös ja huomaamattani hurahdin kasviharrastukseen. Kävellessäni haravoin katseellani pientareita ja polun varsia. Kyykistyn tutkimaan ja kuvaamaan kasveja. Aluksi räppäsin kuvat nopeasti, mutta nyt olen oppinut tarkemmin tarkkailemaan kukintoa, vartta, lehtiä ja painamaan mieleeni kasvuympäristön. Jos kasvi on yleinen ja lajin tunnistaminen on vaikeaa, nappaan yhden mukaani ja tutkin kasvia kotona. Harvinaisia ja rauhoitettuja lajeja ei tietenkään saa poimia.

Peltokanankaali on niin näyttävä väriläiskä, että luulisi ettei sen ohitse voi kävellä. Mutta harva silti tuntee tätä pientareet keltaiseksi mereksi muuttavaa kasvilajia.

Nyt kukkivia kasveja on kertynyt jo yli 90 lajia (lista blogin lopussa). Maaliskuussa kukkivia lajeja oli vain muutama. Huhtikuussa kertyi parikymmentä lajia, ja toukokuussa luonto puhkesi toden teolla kukkaan. Säiden vaikutus oli helppo huomata. Lämmin talvi ja kevät käynnistivät kukkakauden Etelä-Suomessa tavallista aikaisemmin. Toukokuun alussa, kun räntäsateet räimivät kevätluontoa, odotin kolme pitkää viikkoa, että lähiniityn päivänkakkara vihdoin avaa nuppunsa ja saan laskettua sen mukaan listalleni. Kohta lämpimien ilmojen myötä näin pikkuisen mäkitervakon, joka kukkii yleensä keskikesällä.

Suurimman osan lajeista olen löytänyt lähiluonnosta aivan tavallisilta tienpientareilta, puistojen reunoilta ja kallioilta, ja laskujeni mukaan noin 40 lajia kasvaa aivan kerrostalomme pihapiirissä. Innostuksen kasvaessa piti käydä kurkistamassa esimerkiksi Helsingin Mustavuoren ja Karkalin luonnonpuiston kukka-aarteisiin. Lehdoista bongasin esimerkiksi imikän, keltavuokon ja kevätlinnunherneen. 

Kevätlinnunherne ja kevätlinnunsilmä ovat ilahduttavat näky. Niitä ei välttämättä löydy aivan lähiluonnossa, ellei satu asumaan esimerkiksi Helsingin Mustavuoren kupeessa.

Harrastus koukuttaa, ja lapseni ja puolisonikin osoittelevat minulle kasveja. Mikä tuo on? Entä tämä? On mukavaa, kun osaan aika usein jo sanoa, mistä lajista on kyse. Eikä sekään haittaa, jos lajia ei tunne – päinvastoin, koska silloin saatan saada uuden lajin listalleni! Kasviharrastuksen lomassa tulee tarkkailtua koko perheen voimin myös kimalaisia, perhosia, koppakuoriaisia ja hämähäkkejä.

Jos kasviharrastuksen aloittaa kesällä, kun kukkia on enemmän kuin alkukeväästä, suosittelen rajaamaan aluksi alueen ja tutkimaan vaikkapa oman pihapiirin lajeja. Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna 14.6. Teemapäivänä innostetaan luonnonystäviä tekemään kasviretki omalla pihalla tai lähiympäristössä. Kuvaa pihapiirisi lajit ja laita kuvat sosiaaliseen mediaan tunnisteella #luonnonkukat. Tervetuloa kukkean harrastuksen pariin!

Liisa Hulkko

Kirjoittaja on Luonnonsuojelija-lehden toimituspäällikkö

Lue lisää

 • Osallistu Luonnonkukkien päivään: www.sll.fi/luonnonkukat
 • Tunnistatko ja löydätkö nämä 10 luonnonkukkaa? Lue juttu. 
 • Käytä Luontoportin tunnistusopasta
 • Kasvikirjoja voi hankkia vaikkapa divaarista. Vanhoillakin pääsee aika pitkälle, vaikka jonkun lajin nimeä olisi matkan varrella tarkistettukin.

Kun tavallisia ruohikon keskellä kasvavia pieniä kasveja katsoo tarkemmin, huomaa kuinka upeita ne ovatkaan. Maahumalan kukat ovat eksoottisen näköisiä. Kuva: Liisa Hulkko

Omia lajihavaintojani keväältä 2020

Lajit ovat suurin piirtein tunnistusjärjestyksessä, mutta eivät tarkasti. Suurin osa kasveista on löytynyt Helsingistä. Lajintunnistukset ovat pääosin omiani, joten täysin varmoja ne eivät ole.

Rajaus siitä, mitä kukkivia lajeja lasken mukaani, on oma päätökseni, koska tämä on oma harrastukseni. En laskenut istutettuja puutarhalajeja, mutta joitakin selvästi luontoon levinneitä pääsi mukaan. Haitallisista vieraslajeista tekisi kyllä mieli laskea miinuspisteitä, koska ne vievät tilaa hennommilta luonnonkukilta. Jätin alunperin puut pois listaltani, vaikka nekin kukkivat, mutta nyt olen kyllä alkanut nostaa katsetta korkeammallekin. Heinätkin alkavat jo houkutella eli loppua ei näy!

 1. Sinivuokko
 2. Leskenlehti
 3. Näsiä
 4. Valkovuokko
 5. Rentukka
 6. Lutukka
 7. Keltavuokko
 8. Keto-orvokki
 9. Metsäorvokki
 10. Ahomansikka
 11. Käenkaali eli ketunleipä
 12. Mustikka
 13. Peltokanankaali
 14. Kevätkynsimö
 15. Kevättaskuruoho
 16. Voikukka
 17. Hentolituruoho
 18. Imikkä
 19. Heinätähtimö
 20. Puna-ailakki
 21. Luhtalemmikki
 22. Kevätleinikki
 23. Keltamo
 24. Poimulehti
 25. Litulaukka
 26. Valkopeippi
 27. Pikkukäenrieska
 28. Haisukurjenpolvi
 29. Ruoholaukka
 30. Niittysuolaheinä
 31. Peltolemmikki
 32. Valkoailakki
 33. Koiranputki
 34. Suokukka
 35. Tupasvilla
 36. Kevätlinnunsilmä
 37. Kevätlinnunherne
 38. Kevättähtimö
 39. Ojakellukka
 40. Orvontädyke
 41. Maahumala
 42. Nurmitädyke
 43. Tuomi
 44. Pelto-orvokki
 45. Niittyhumala
 46. Mukulaleinikki
 47. Metsätähti
 48. Suo-orvokki
 49. Luhtalitukka
 50. Peltosaunio
 51. Nokkonen
 52. Niittyleinikki
 53. Komealupiini
 54. Puolukka
 55. Juolukka
 56. Merisaunio
 57. Kalliokielo
 58. Sudenmarja
 59. Hilla
 60. Suopursu
 61. Mäkitervakko
 62. Metsätähtimö
 63. Peltokurjennokka
 64. Pölkkyruoho
 65. Päivänkakkara
 66. Hoikkahopeahanhikki
 67. Silmäruoho (joku niistä)
 68. Terttuselja
 69. Pihatähtimö
 70. Rönsyleinikki
 71. Kielo
 72. Oravanmarja
 73. (villi) punaherukka
 74. Hevonhierakka
 75. Puistolemmikki
 76. Pihasaunio
 77. Kotipihlaja
 78. Mäkivirvilä
 79. Ketohanhikki
 80. Peltohatikka
 81. Huopakeltano
 82. Punapeippi
 83. Puna-apila
 84. Punasolmukki
 85. Aitovirna
 86. Käenkukka
 87. Keltamaite
 88. Hietalemmikki
 89. Valkoapila
 90. Metsäkurjenpolvi
 91. Peltotaskuruoho
 92. Ruotsinlituruoho
Kaikki keltaiset kukkatupsut eivät ole voikukkia. Tässä huopakeltano. Keltanot ovat yksi monimuotoisimmista kasviryhmistämme. Ja ne voikukat.. niitäkin on Suomessa yli 500 lajia. Kuva: Liisa Hulkko

Jaa sosiaalisessa mediassa